Tillverka ditt egna antennflöte!

gor_ditt-eget_flote5...
Foto: Daniel Thörngren
Flötmetets finaste tid är snart här. Att spana på ett flöte som dyker är en helt underbar känsla. I denna nyhet visar vi hur du kan göra ditt eget proffsiga antennflöte!

Det är samtidigt viktigt att tänka på att stora mörtar, rudor och andra roliga metfiskar kan vara väldigt skygga. Tunn lina och liten krok är ofta viktiga delar. Såklart behöver du också ett känsligt och nätt flöte. Denna kombination gör att du kommer att få mer fisk!

gor_ditt-eget_flote1...

Detta behöver du:
Vinkork
Grillspett i trä
Sandpapper
Borrmaskin + borr i samma diameter som spettet
Ståltråd
Färg och pensel
Superlim
Tång med avbitare
Sytråd

gor_ditt-eget_flote2...
1. Forma flytkroppen
Vinkorken ska fungera som flötets flytkropp. Borra ett hål igenom korken och montera ett avkortat grillspett i hålet (Spett 10cm långt). Säkra med en droppe lim så korken inte släpper. Slipa korken till önskad form, antingen för hand eller genom att montera spettet i borrmaskinens munstycke. Starta maskinen och håll sedan försiktigt sandpappret mot korken. När formen är klar tar du bort spettet och monterar ett nytt längre spett (ca 15-20 cm) som kommer att agera som flötets antenn. Tänk på att du kan göra flera olika flöten med olika känslighet genom att använda olika storlekar på flytkropp och grillspett!

gor_ditt-eget_flote3...

2. Tillverka och montera ögla
Tillverka din ögla genom att vika en bit ståltråd dubbelt över en annan bit ståltråd, tunt borr eller dylikt. Tvinna tills öglan är lagom stor. Montera öglan i botten på flötet genom att linda sytråden runt öglans skaft och antenn. Fäst sytrådsänden med en droppe lim.

gor_ditt-eget_flote4...

3. Måla flötet
Sista steget är att måla flötet. Genom att ge toppen på antennen en skarp röd eller orange färg med en skarp linje mot svart på övriga flötet så blir nappen lättare att se. För att förlänga livslängden på flötet ytterligare kan det vara en god idé att klarlacka flötet före användning.

4. Ett färdigt flöte!
När du ska fiska med flötet så ska du blya linan så att bara antennen står upp ovanför vattenytan. Fixera flötet med hjälp av ett blyhagel eller kombinationen gummipärla och flötesstopp/stoppknut. Sprid ut sänkena på linan med de tyngre närmast flötet. Tänk på att går jättebra att fiska med haspelspö och rulle!

Text: Daniel Thörngren & Oscar Trowald

Kategorier: Ungdom, Fisketips | Taggar: |

Nyhetsarkiv