Arthäften och artfilmer

Här hittar du Sportfiskarnas artfilmer och arthäften om flertalet svenska fiskarter

Sportfiskarna har tillsammans med flertalet experter tagit fram ett spännande informationsmaterial om tre svenska arter – gädda, öring och gös. Ambitionen i arbetet har varit att kombinera fakta från nationella och internationella forsknings- och myndighetsrapporter tillsammans med goda exempel, för att fokusera på fiskevård och förvaltning.

Projektet har medfinansierats av Havs- och vattenmyndigheten genom anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö.

Gädda

I vår första artfilm kan du se och höra Sportfiskarnas gäddexpert Tobias Fränstam berätta om gäddans liv och leverne. För dig som vill djupdyka ännu mer rekommenderas det 22-sidiga arthäftet som författats av Sportfiskarnas Olof Engstedt och Lars Ljunggren, bägge två med gedigna forskarkunskaper i ämnet gädda. 

Artfilm gädda – klicka här. 
Arthäfte gädda – klicka här. 

Öring

I vår andra artfilm berättar Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson om öringen och de många problem som finns i framförallt våra rinnande vatten. För dig som vill djupdyka ännu mer rekommenderas det 26-sidiga arthäftet som författats av Erik Degerman och Ingemar Näslund, två av Sveriges absolut främsta experter på öring och rinnande vatten. 

Artfilm öring – klicka här. 
Arthäfte öring – klicka här. 

Gös

I vår tredje artfilm är det Sportfiskarnas biolog och gösspecialist Lars Ljunggren som berättar om gösens spännande liv. För dig som vill djupdyka ännu mer rekommenderas det 22-sidiga arthäftet som författats av gösexperten Magnus Andersson. 

Artfilm gös – klicka här. 
Arthäfte gös – klicka här. 

Abborre

I vår fjärde artfilm får man bland annat följa med på restaureringen av den stora sjön Hamrångefjärden på Gästrikekusten där återskapande av fria vandringsvägar kommer att gynna kustabborren. Man får även följa med på ett häftigt fiske efter storabborre i Kalmarsund. I det 25-sidiga arthäftet kan man lära mer sig mer om arrborrens biologi och olika fiskevårdsåtgärder som gynnar vår vanligaste fisk.

Artfilm abborre - klicka här.
Arthäfte abborre - klicka här.