Spinnfiske

Spinnfiske går ut på att kasta ut och veva in ett bete så att det rör sig och simmar lockande för att få en fisk att hugga. Spinnfiska kan man göra i de flesta vatten som det finns rovfiskar i. En rovfisk är en fisk som äter andra fiskar. Exempelvis spinnfiske efter gädda är bland det vanligaste fisket i Sverige.

Rullar och spön

Välj spö, rulle och lina som passar bra ihop och som är anpassade för det fiske och de beten du tänker fiska med. Det finns prisvärda kompletta fiskeset för spinnfiske som är väl anpassade för olika sorters fiske. Ett enkelt sätt att få rätt utrustning som nybörjare är att gå till en välsorterad fiskebutik och be om hjälp: berätta vilket fiske du har tänkt dig och vad du vill att det ska kosta. Ett tips för dig som är yngre är att utnyttja erbjudandet om att låna fiskeutrustning i projektet Börja fiska.

Olika beten för spinnfiske

Skeddrag är oftast gjorda av metall och sjunker därför i vattnet. Skeddrag skickar ut blänk och ljus- och ljudsignaler i vattnet när de vevas in. Stora breda skeddrag passar för gäddfiske, långsmala, kompakta drag är lämpliga för havsöring och näbbgädda, riktigt små drag funkar för fjällöring, röding och regnbåge.
Vobbler liknar i regel en fisk och har en haksked som gör att den dyker och simmar vid invevning. Beroende på vilket material de är gjorda av kan de flyta eller sjunka i olika hastighet. Små vobbler är bra beten för fiskar som abborre, regnbåge och öring, medan större modeller ofta används till fiske efter gädda, gös och exempelvis kanadaröding.
Jerkbait är ett superbete för gädda. Många av betena har inte någon inbyggd rörelse utan man måste rycka med spöspetsen för att betet ska röra sig lockande. Det kräver ett ganska kort och styvt spö för att fungera. De flesta jerkbeten fiskar ytligt, men det finns sjunkande alternativ för djupt fiske.
Spinnare består av en kropp och en eller flera skedar som snurrar och vibrerar vid invevning. Spinnare är effektiva för många arter som abborre, gädda, regnbåge, harr och öring.
Jiggar är mjuka gummibeten i olika former. Ofta har de en mycket lockande gång. Fisklika småjiggar är ett superbete för abborre och större gummifiskar funkar bra för gädda, gös, torsk, sej och andra fiskar. Många jiggar har ett tungt huvud med en stor enkelkrok som sticker ut på ovansidan av jiggen. Det gör att man kan fiska väldigt nära botten och låta den studsa lockande mot botten. 

Mer tips:

Om du aldrig kastat med en fiskeutrustning tidigare kan det vara bra att börja kasta med en tyngd utan krok tills du fått till tekniken.
Börja fiska med ett litet urval beten och lär dig hur de fungerar. Det kan exempelvis vara en spinnare, en jigg och en vobbler. Man fångar mer fisk genom att vara duktig att fiska med ett par beten än att ha en jättestor dragask!
Gäddtafs måste du ha om du ska spinnfiska gädda annars biter gäddan av linan och du blir av med både fångst och ditt bete.
När fisken nappar måste man dra fast kroken i fiskens mun. Det kallas "mothugg" och innebär att du snabbt rycker till med fiskespöt.
Ett sätt att fiska effektivt är att metodiskt kasta av varje fiskeställe noga. Prova även att fiska både djupt och ytligt och veva olika fort.
Fisket är ofta olika bra vid olika tid på dygnet och i olika väder: exempelvis abborre och gös gillar ofta varmt väder med högtryck och gädda kan nappa bra i regn, rusk och blåst. Prova fiska tidigt på morgonen eller på kvällen, fisken är ofta aktiv då ljuset ändras.