Fiske i skolan

Varje år tar Sportfiskarna ut tusentals skolbarn på fiske och friluftsliv. Vi fortbildar hundratals pedagoger och funderar på nya sätt för hur fiske kan användas i skolans undervisning. Här kan du som är pedagog, eller allmänt intresserad  av fiskeaktiviteter på skoltid, läsa mer.


Mer fiske och friluftsliv på schemat!

Sportfiskarna tycker det är viktigt att så många barn som möjligt får chansen att prova på fiske. Ute vid vattenbrynet väntar fiskeglädje, spänning och lusten att lära om naturen. En del barn får sina första fiskeupplevelser genom att följa med intresserade föräldrar och kompisar ut för att fiska, men långt ifrån alla.

Därför tycker vi det är en så bra idé att barn kan ges möjlighet att prova på fiske i skolan!

Fiske i skolan med Klassdraget
Går du i skolan och vill att din klass ska kunna få prova fiske på en friluftsdag? Eller är du en pedagog och vill samma sak? Då är Klassdraget något för er! Klassdraget är ett både smart och enkelt projekt. Läraren kontaktar den lokala fiskeklubben och frågar om de är intresserade av att följa med klassen ut och visa hur man metar eller pimpelfiskar. 2023 har hela 17 450 skolbarn fått chansen att komma ut och fiska genom  Klassdraget.  Klicka här för att läsa mer om Klassdraget.

Om ni bor på en ort där det inte finns en fiskeklubb kan läraren gå fortbildningen Mer friluftsliv i skolan, se mer info nedan. Därefter kan läraren genomföra egna Klassdrag!

OBS! Från och med 2024 kommer vi inte längre dela ut pimpel- och metspön till alla barn. Istället kommer varje deltagande klass vara med i en utlottning av en klassresa för ett värde av 20 000 kr. 

 

Vatten, fiske och friluftsliv
Vi utbildar också lärare och fritidspedagoger genom en fortbildning där pedagogerna får tips om hur de kan göra för att anordna kul och lärorika fiske- och friluftsdagar. Klicka här för att läsa mer.

Vär också med och genomför fortbildningen Mer friluftsliv i skolan.

 

Skolbäcken
En ny spännande satsning är ”Skolbäcken”. Här är det full fokus på spännande och lärorika upplevelsedagar med praktisk fiskevård i centrum. Tillsammans med Sportfiskarnas ungdomsansvariga får skolklasser följa med ut till en bäck för att undersöka allt spännande som döljer sig under ytan. Läs mer om Skolbäcken här.

 

Om våra läromedel:
Vi har också skrivit en del läromedel som innehåller tankar och tips om hur barn och ungdomar kan lära med hjälp av fiske på skolschemat. bland annat:

Klassdraget – Ett inspirationskompendium
I detta häfte finner du en rik idébank för hur en friluftsdag med fiske i centrum kan genomföras. Som pedagog får ni bland annat tips om hur ni kan koppla fiske till skolans styrdokument, hur ni kan öva friluftssäkerhet och hur ni kan ta fiskepaus i form av lustfyllda och lärorika lekar. Klicka här för att öppna kompendiet.

Skolbäcken- Ett inspirationskompendium
Ett häfte kopplat till projektet Skolbäcken. Fullspäckat med information för dig som vill veta mer om projektet. Men även fullt med kunskap och inspiration för dig som vill utveckla din undervisning.
Klicka här för att öppna kompendiet.