Sportfiskarna återkallar rekord på sandskädda

sandskadda_exempel_8...
Foto: Storfiskregistret / Sandskäddan på bilden är en av få exemplar över 500 gr som fångats på senare år. Denna vägde 0,545 kg och fångades av Ola Johansson september 2012 i Öresund.

Efter nogrannt övervägande stryks det svenska sportfiskerekord på sandskädda då rekordfisken från 1998 konstaterats vara en skrubbskädda.

Under en längre tid har det diskuterats om det svenska rekordet från 1998 verkligen var en sandskädda. Vikten 1 218 gram, fördelade på 50 centimeter, är i överkant för att vara rimligt, inte minst med tanke på övriga konstaterade fångster i Storfiskregistret.

Efter en noggrann granskning av gamla foton har nu Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg konstaterat att det tidigare rekordet inte är någon sandskädda, utan en skrubbskädda.

– Det råder inget tvivel om saken.  Med hjälp av ett par artexperters granskande ögon kan jag nu meddela att beslutet är tydligt: rekordet stryks. För att få ett nytt rekord utan några tveksamheter vad gäller dokumentation med mera, väljer vi att göra rekordet vakant, informerar Nicka Hellenberg.

Plattfisken sandskädda (Limanda limanda) är en art som inte fångas så ofta. Den är inte lika storvuxen som exempelvis rödspätta eller skrubbskädda. På senare år har få sandskäddor fångats i vikt över 500 gr. Nytt rekord får den som nu fångar en sandskädda över 580 gram. Vilket är svårt, men ingen omöjlighet. Ut och fiska!

Kategorier: Storfiskregistret, Fiske, Fiske i Göteborg, Fiske i Malmö | Taggar: |

Nyhetsarkiv