Provfiske visar: hundratals lekgäddor i Hemmesta sjöäng!

hemmesta_2017_1_800
Foto: Anton Svedberg / Fullt med leksugen gädda i fiskfällan!
Fiskevård fungerar, det kan man konstatera efter vårens uppföljande provfiske av Hemmesta sjöäng på Värmdö.

-Vi har fått över 300 gäddor under provfisket och uppvandringen fortsätter så antalet lär bli fler. Det är verkligen häftigt att se en sådan ökning av beståndet, berättar Sportfiskarnas biolog och projektledare Micael Söderman.

 Våtmarken Hemmesta sjöäng restaurerades för några år sedan av Värmdö kommun i samarbete med bland annat Trafikverket, WWF och Sportfiskarna. Våtmarken var sedan länge utdikad och igenväxt och hade ett ganska litet värde som gäddlekplats eftersom vattnet sjönk undan tidigt på våren och den täta vegetationen innebar små tillgängliga ytor för fisken.

Efter restaureringen som i stort var klar hösten 2012 genomförde Sportfiskarna ett provfiske under våren 2014. Under detta provfiske fångades 63 gäddor. Bortsett från några små hannar var samtliga gäddor som fångades då födda före åtgärden. För att tydligare utvärdera åtgärdens effekt på lekbeståndet genomförs i år ett nytt provfiske. Resultatet är mycket gott då över 300 gäddor nu har simmat in i fällan. Detta inom loppet av ett par veckor. Några av de riktigt stora honorna är födda före åtgärden, men flertalet gäddor är i storleksintervallet som visar att de sannolikt är födda i Hemmesta sjöäng och att de återvänder för lek i den restaurerade och nu väl fungerande våtmarken.

hemmesta_2017_2_600
Vid provfisket fångas gäddorna i en fälla och släpps sedan upp vidare i våtmarken efter att ha räknats och registrerats.

- Det är det här vi vill se och kunna visa våra medlemmar och alla andra som stödjer vårt arbete med att stärka kustens rovfiskbestånd. Det kommer även många rapporter från sportfiskare som har fångat mängder av mindre gäddor utanför olika gäddfabriker. Även det visar att gäddfabrikerna fungerar och att de i förlängningen ger mer gädda på kusten, konstaterar Micael Söderman.

Mer information: Micael Söderman, 08-410 80 625, micael.soderman@sportfiskarna.se  

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv