Smörbultstävling i vetenskapens namn

svartmunnad

Den 3/9 arrangerar Sportfiskarna en tävling i Göta älv i Göteborg i vetenskapens namn. Vi samlar in svartmunnade smörbultar i vetenskapligt syfte.

Tre zoner med en zon från Älvsborgsbron till Götaälvbron. En zon uppströms Götaälvsbron och en zon nedströms Älvsborgsbron. Störst och flest svartmunnade fångade under tävlingstiden 10-14 i varje zon vinner priser i form av kläder och fiskeprylar. Inskrivning klockan 9-10 vid pendelbåtstationen vid Sannegårdshamnen och prisutdelning cirka 14:30. Invägning sker 14:00-14:25 så fisken ska vara inlämnad senast 14:00. Alla är välkomna och tävlingen är gratis!

Till saken hör att den svartmunnade smörbulten sprider sig över landet och i Europa. Den finns långt upp i sötvatten på kontinenten ända upp till Alperna i Schweiz. I Sverige är den än så länge "bara" etablerad i kustområdena längs ostkusten och sydkusten samt i Göta älvs mynningsområde men den verkar sprida sig och kan i framtiden även påverka sjöar och bäckar långt in i landet. All hjälp är välkommen av er fiskare. Vi ska undersöka både genetik och utbredning. Den svartmunnade smörbulten har på många ställen konkurrerat ut andra arter då den äter både yngel och ägg och fortplantar sig flera gånger om året.

Kontakta Hans Lindqwist, ungdomsansvarig på Sportfiskarna 08-410 80 608 och hans.lindqwist@sportfiskarna.se för mer information.

Kategorier: Ungdom, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv