Skolbäcken från fjäll till kust - nu även i Västernorrland

postkod-jamtland-800Foto: Emma Lindgren / Elever från Östbergaskolan på Frösön håvar småkryp i Storsjön.

Tack vare den speciella satsningen ”Skolbäcken från fjäll till kust” har i år tusentals skolelever haft lustfyllda lektioner i naturkunskap ute vid ett vattendrag. Ett 60-tal klasser i Jämtland och 44 klasser i Halland har hittills deltagit och nu även för första gången elever från två skolor i Västernorrland.

-Gensvaret från våra skolor har varit mycket bra då de fått erbjudande om att komma ut och studera naturen på riktigt. För mig personligen är det mycket positivt att få möta alla glada och entusiastiska elever och positiva pedagoger som tar del av aktiviteterna ute vid ett vatten, berättar Eva Nordin-Svedlund, regionalt ungdomsansvarig i Jämtland.

Attraktivt för lärare att delta
Framgångsfaktorer för att locka skolor att delta är bland annat att man erbjuds ett färdigt inarbetat och kostnadsfritt koncept som har tydlig koppling till läroplanen, bland annat i ämnet NO/biologi. I Skolbäcken får eleverna exempelvis kunskaper om hur ett ekosystem i ett vattendrag fungerar. De praktiska momenten som att håva insekter och småkryp och lägga ut sten och grus i ett vattendrag är mycket spännande och lustfyllda för eleverna. Bära grus är väldigt kul när du är 9 år! De praktiska momenten ger även eleverna viktig förståelse för det ofta okända livet under ytan. Dessutom får eleverna en rejäl dos friluftsliv.

postkod-halland-800Foto: Emma Lindgren / Elever lägger ut lekgrus vid ett vattendrag i Halland.

-Skolbäcken Halland har varit mycket framgångsrikt. Totalt 44 klasser har varit med i projektet från Kungsbacka kommun och Varbergs kommun. Totalt har 1041 barn och 93 pedagoger deltagit. Hela 12,5 ton lekkgrus har eleverna lagt ut och i slutet av oktober och november blir det en hel del återbesök där förhoppningen är att vi skall få se lekande havsöring där eleverna fiskevårdat, berättar Martin Lindström, regionalt ungdomsansvarig i Region Väst.

Premiär för deltagande i Västernorrland 
I veckan var det dags för elever i Västernorrland att få delta i Skolbäcken. Elever från Lidens- och Stiges skola har nu bland annat håvat insekter och lagt ut grus och sten i Kallbäcken i Järkvissle. Kallbäcken är ett biflöde till Indalsälven. Det utlagda lekgruset är framförallt tänkt att förbättra för harrens lek kommande vår.

Glada elever håvar småkryp i Skolbäcken
Sportfiskarna gör ett nedslag i verksamheten vid Mjällebäcken på Frösön där entusiasmen är stor hos 5-klassarna från Östbergaskolan som både håvar småkryp i bäcken och i strandkanten av den mäktiga Storsjön. Trots att många av barnen vadat ut väl långt i sjön och fyllt gummistövlarna med kallvatten är humöret på topp. Glada utrop haglar under jakten på flest och mest ovanliga kryp.

-Titta vad vi har hittat: en massa maskar och iglar! 
-Och jag har håvat upp en massa kräftdjur i sjön. Dom ska vi spara så vi kan ha kräftskiva ikväll!

Alla småkryp släpps dock försiktigt tillbaka när aktiviteten är slut. Under en paus får barnen även njuta av fika utomhus och slutligen ha en sammanfattande genomgång av vad de lärt sig under dagen. Alla småkryp identifieras med hjälp av en stor plansch som visar vilka olika släkten småkrypen hör till. På frågan om eleverna skulle vilja delta i Skolbäcken igen och då kanske även få fiska på riktigt blir svaret ett unisont: ”Ja vi vill fiska!”

I Jämtland, Halland och i Västernorrland genomförs satsningen "Skolbäck från fjäll till kust" med finansiering från Postkodstiftelsen. Tack vare bidraget kan nu förbundets ungdomsansvariga under 2020 och 2021 ta ut tusentals skolbarn på olika naturpedagogiska moment.

Läs mer om verksamheten här: 
Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland
Succé för Skolbäcken i Jämtland och Halland

Läs mer om projektet "Skolbäcken" här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Väst, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv