Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland

skolbacken-hallen2-8...Foto: Eva Nordin-Svedlund / Trots rejäl kallblås så uppskattar eleverna naturstudier vid Storsjöns strand i Hallen.

Sportfiskarnas nyöppnade regionkontor i Jämtland fortsätter att utöka verksamheten. Under höstterminen kommer sju skolor med omkring 42 skolklasser delta i projekt Skolbäcken.

Förutsättningarna för att genomföra Skolbäcken i norr är lite annorlunda och mer utmanande. Avstånden är stora och säsongen då man kan göra fältverksamhet är kortare då kyla, kallblås och snö kan begränsa verksamheten på senhösten och vårfloden på våren. Men trots att pandemin har komplicerat verksamheten ytterligare i år så har gensvaret från skolorna varit mycket bra. Med anpassningar av verksamheten har resultatet redan blivit att mängder av entusiastiska skolbarn deltagit i olika fältaktiviteter med förmedling av praktisk naturkunskap.

skolbacken-hallen1-8...Foto: Eva Nordin-Svedlund / Ruggigt väder stoppar inte Skolbäcken!

– Vår upplevelse är att det finns en längtan ute på skolorna att i större utsträckning använda naturen som lärmiljö och att de ser Sportfiskarnas fältverksamhet som ett fint komplement till skolans undervisning. Trots att vi nu utsätts för hårt väder är det ingen som kan stoppa oss! Hösten är fullbokad och Skolbäcken i Jämtland kör på till och med vecka 43. Att få möta alla intresserade barn och ungdomar ute i fält är oerhört motiverande och ger oss enorm arbetsglädje, säger Eva Nordin-Svedlund, regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarna.

I Jämtland bedrivs verksamhet i Skolbäcken bland annat vid följande vatten: 
Sörviksån, Sundsjön, Sågbäcken, Mjällebäcken, Storsjön, Månstaån, samt Husnäsbäcken.

Under aktiviteterna får eleverna prova på att: 
Studera insekter, vattenflöde/vattenhastighet, miljön med ekosystemet och näringskedjan i fokus, få kunskap om och se hur elfiske går till, studera fisk på nära håll, delta i fiskevårdande åtgärder, delta i pedagogiska lekar kopplat till vatten- och fiskevård och prova på fiske med olika metoder.

skolbacken-hallen-au...
Foto: Eva Nordin-Svedlund / Kilosöring fångad på skoltid i Skolbäcken!

Följande skolor har hittills deltagit i projektet: 
Gällö skola i Bräcke kommun, Hallens Kyrkskola i Åre kommun, Racklöfska skolan i Åre kommun, samt Fåker skola i Östersunds kommun.

Följande skolor som kommer att delta under hösten 2020:
Östbergsskolan, Stamgärdets skola/ fritidshem, Duveds skola, samt Lidens skola och Stige skola i Västernorrland.

I Jämtland, Halland och Västernorrland genomförs satsningen "Skolbäck från fjäll till kust"  med finansiering från Postkodstiftelsen. Tack vare bidraget kan nu förbundets ungdomsansvariga under 2020 och 2021 ta ut tusentals skolbarn på olika naturpedagogiska moment. 

Läs mer om verksamheten här: Succé för Skolbäcken i Jämtland och Halland

Läs mer om Skolbäcken här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv