Seger för laxen i Testeboån: kraftverket i Strömsbro saknar tillstånd

Stromsbro-kraftverk-...Foto: Bernt Moberg / Inget mindre än en miljöskandal: kraftverket som under decennier hindrat laxen i Testeboån har alltså saknat tillstånd.

Mark- och miljödomstolen i Östersund har konstaterat att Strömsbro kraftverk i Testeboån saknar tillstånd.

Sportfiskarna tillsammans med en rad andra aktörer har länge drivit frågan om att kraftverket måste avvecklas.

Kraftverket i Strömsbro är det största hindret för att bestånden av lax och havsöring i Testeboån ska kunna öka då det är det nedersta kraftverket i ån. Anläggningen hindrar väldigt tydligt fiskens lekvandring. Särskilt laxen har mycket svårt att passera så länge kraftverket körs. Studier visar även att större delen av utvandrande laxsmolt hamnar i kraftverkets turbiner med mycket hög dödlighet som följd. Vildlaxbeståndet i Testeboån var tidigare utrotat men har återskapats efter mer än fyra decennier av omfattande och kostsamma fiskevårdsinsatser. Även havsöringsbeståndet var utrotat men återintroducerades med hjälp av öring från Dalälven. Kan det småskaliga kraftverket i Strömsbro nu äntligen avvecklas skulle det vara en enorm vinst för fisken, vattenmiljön och hela samhället i Gävleregionen.

Vad händer nu?
Beslutet från Mark- och miljödomstolen innebär att ägaren Testebo Kraft AB nu antingen måste avveckla eller söka ett giltigt tillstånd för kraftverket. Sannolikt kommer beslutet överklagas till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Blir det avslag där är det definitivt avgjort att tillstånd saknas. Länsstyrelsen i Gävleborgs län som är tillsynsmyndighet kan då förbjuda kraftverket att köras så länge det inte har tillstånd.

Men en viktig detalj är att beslutet att kraftverket saknar tillstånd även innebär att det inte längre kan ingå i den nationella planen för miljöprövning av vattenkraften. Testebo Kraft AB får därmed inte ta del av den miljöfond som ska finansiera olika miljöåtgärder. Alla åtgärder, exempelvis som en ny tillståndsansökan, får nu bekostas av ägaren själv. Och det kan bli väldigt kostsamt då det omoderna kraftverket med dammanläggning är i mycket dåligt skick.

Under sommarens högflöden i Testeboån visade det sig även att dammanläggningen dämde upp ån så att uppströms liggande fastigheter översvämmades trots att dammluckorna stod öppna. Sportfiskarna bedömer det som osannolikt att kraftverket kan få ett giltigt tillstånd.

Det har under åren gjorts många inspel till ägaren om att få köpa och avveckla anläggningen för att gynna vattenmiljön och fisken. Kanske ångrar ägaren nu att han inte sålde kraftverket tidigare?

Sportfiskarna kommer fortsatt att bedriva fiskevård i Testeboån och bevaka frågan mycket noga.

Läs beslutet från Mark- och miljödomstolen här.

Läs fler nyheter om Testeboån här:
Stopp i kraftverk gynnar laxen i Testeboån

Laxen stiger i Testeboån – och snart ska dess öde avgöras

Rekord för laxsmolt i Testeboån – men hälften kan redan ha dött

Unik storöring tillbaka för sjunde året

Megaöring i Testeboån visar på åns stora värde

Gävle kommun föreslås stänga Strömsbro kraftverk

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv