Stopp i kraftverk gynnar laxen i Testeboån 

testeboan-2023-800
Foto: Fiskdata.se / Ännu en megaöring simmar upp i Testeboån.

När kraftverket i Strömsbro fick stänga i början av juli svarade lax och havsöring direkt med att simma förbi hindret till lekplatserna längre upp i ån.

Uppgången av lax och havsöring förbi Strömsbro kraftverk var i år blygsam tills låga vattennivåer fick kraftverket att stänga veckan före midsommar. Efter stängningen har fiskvandringen tagit rejäl fart.140 laxar och öringar har passerat fiskräknaren i Strömsbro. Allt är dock inte granskat och artbestämt, och finns därför ännu inte med i statistiken på fiskdata.se.

Det är efter åratal av fiskräkning och studier av utvandrande smolt mycket tydligt att kraftverkets negativa påverkan på fiskvandringen såväl uppströms som nedströms är mycket stor. När kraftverket körs är det väldigt få fiskar som klarar att passera uppströms och två av tre laxsmolt tar den farliga turbinvägen ut från ån. Avvecklas kraftverken har Testeboån potential att bli ett fantastisk lax- och havsöringsvatten som skulle kunna ge fiske- och naturturism i Gävleregionen ett rejält uppsving. Åns höga och unika naturvärden med bland annat vildlax, havsöring och strömlekande sik är rimligen även av nationellt intresse.

Havsöringarna i Testeboån är mycket storvuxna. I vissa fall har märkta öringar återkommit under många år som öringhonan Berta som återkom under sju år.

I höst drar domstolsförhandlingarna om miljöanpassningen av Strömsbro vattenkraftverk i gång. Sportfiskarnas linje är att kraftverket i första hand ska avvecklas. Läs mer om detta här: Laxen stiger i Testeboån – och snart ska dess öde avgöras

För mer nyheter om Testeboåns fiskvandring och olika fiskevårdsinsatser kan man följa Facebooksidan ”Fiskevård i Testeboån”.

Fiskvandringen i Testeboån kan följas på: www.fiskdata.se.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv