Provfiske visar på stärkt gäddbestånd

graf-tornerum-2023-8...
Andelen större gäddor har ökat kraftigt sen våtmarken anlades hösten 2020. Totalt registrerades 137 gäddor i år i ryssjan och troligtvis har det gått upp lika mycket till som inte fångats. /Grafik Sportfiskarna

Resultatet är tydligt: en årskull som har fötts i våtmarken återvänder nu som tvååringar.

Under våren har gädduppgången till Törnerums våtmark strax norr om Kalmar kontrollerats med provfiske med ryssja. Merparten av gäddorna som har simmat upp har varit i längden mellan 45–60 centimeter. Uppskattningsvis gick det upp 300 gäddor totalt i år. I fjol var de flesta gäddor som steg ettåringar i längden runt 25 centimeter. Då registrerades ungefär 135 sådana ettåringar. Man kan anta att en hel del av denna årsklass hoppade över första årets lek och gick upp nu i stället som tvååringar. Gäddorna har därmed bevisligen överlevt och växt till sig ute i Kalmarsund och det lokala beståndet stärks nu ytterligare genom årets lek som bör producera tiotusentals utvandrande gäddyngel. 
 
gaddyngel-tornerum-2...Foto: Olof Engstedt / En gädda som föddes i våtmarken 2021. Den årsklassen kommer nu i år tillbaka som halvmeterlånga individer. I år bör det åter produceras tiotusentals utvandrande gäddyngel.

-Det är riktigt roligt detta. Jag undrar om inte en av förklaringarna till att åtgärden fungerar så bra är att våtmarken håller vatten året om och därmed pytsar ut gäddor till kusten i olika storlekar, som är säkra för spiggen, säger projektledaren Olof Engstedt.

Läs tidigare nyheter här:
2020 Ny våtmark anläggs i Kalmarsund

2021 Fiskevård fungerar: första ynglen från ny våtmark

2022 Nu är det vår i gäddfabrikerna

2023 Fler gäddor efter våtmarksåtgärd 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv