Skolbäcken i Jämtland – en glädjekälla i Sportfiskarnas regi

backSigne Vackdahl och Alice Sandkvist fascinerades av småkrypen i Mjällebäcken, där Sportfiskarna genomförde Skolbäcken. Foto: Anders Lundin

Den omåttligt populära Skolbäcken gör succé i Jämtland. Hundratals barn har plaskat omkring och lärt känna livet under ytan.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har utvidgat sin verksamhet mångfalt i Jämtland sedan vi etablerade oss i Ås. Regionkontoret har nu fyra anställda och flera timanställda, och förbundet har krokat arm med massor av aktörer. Mest populära, vågar vi påstå, har vi blivit bland länets grundskolor. Anledningen är förstås konceptet Skolbäcken, där vi tar barnen ut till små vattendrag i närheten av skolan och låter dem stifta bekantskap med småkryp och annat vattenliv.

Ungdomsansvariga Eva Nordin Svedlund och hennes medhjälpare har kuskat länet runt med sina redskap och spridit både kunskap och inspiration – och responsen har varit överväldigande.

– Det härligaste är att se engagemanget som uppstår, hur snabbt de blir intresserade, berättar Eva där hon sitter vid Mjällebäcken på Frösön.
backkEva Nordin Svedlund är ungdomsansvarig för Sportfiskarna i Region Jämtland. Hon har följt med hundratals barn ut i naturen. Foto: Anders Lundin

Just denna dag är det en klass från Vallaskolan som plaskar omkring med håvar och förstorningsglas i bäcken, i jakt på en dagsländelarv eller något annat iögonfallande småkryp. Under våren brukar harren leka här, men nu under hösten har aktiviteten avtagit i takt med att löven singlar ned och lägger ett färggrant täcke över landskapet.

Det hamnade dock en hel del larver, kräftdjur och maskar i barnens håvar. Det blev både spontana skratt, jubel och en del ofrivilligt blöta strumpor när ivern förde barnen ut på vatten över stöveldjup.

Därefter samlades barnen vid fikaborden för att detaljstudera sina fångster, samt att lära sig vilken roll varje kryp spelar i det lokala ekosystemet. Mjällebäcken mynnar ut i Storsjön, där Sportfiskarna bedriver ett projekt för att förbättra förutsättningarna för både fiskar och insektsliv.

Chansen att dessa elever ska känna ett större ansvar och engagemang för de lokala vattenmiljöerna har sannolikt vuxit rejält efter Skolbäcken, och faktum är att många står i kö för att få följa med Sportfiskarna ut i naturen. Det ska poängteras att Sportfiskarna inte bara har fisk och fiske i fokus – utan vattenmiljöerna har en central roll i vår verksamhet. Utan levande vatten – ingen fisk.

– Många vattendrag rensades på stenar och naturlig livsmiljö under flottningen, eller i samband med att det byggdes kraftverk och dammar. Sportfiskarna återskapar många bäckar och skapar nytt liv i dem, berättade Eva för de nyfikna eleverna från Vallaskolan.

Låter Skolbäcken intressant för er skola också?

Kontakta då närmaste regionkontor och ungdomsansvarige för Sportfiskarna.

I Jämtland är det Eva Nordin Svedlund. Mobil: 079-1011132. Mail: eva.nordin.svedlund@sportfiskarna.se

Gå gärna in på vår hemsida Sportfiskarna.se, där du läser massor av nyheter kring våra projekt och annat spännande. Du kan också bli medlem för bara 35 kronor i månaden, och bland annat få tidningen Svenskt Fiske, förutom att du stöttar hundratals fiskevårdsinsatser.

bakkkkEtt myller av elever och vattenliv i Mjällebäcken på Frösön. Foto: Anders Lundin

Kategorier: Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv