Isfisket lockar – men ta det försiktigt

isfiskepremiar-800Foto: Bengt Olsson / Många är nu rejält sugna på att pimpla abborre. Förbered er rätt med isdubbar och annan säkerhetsutrustning så är ni säkra ute på isen och kan njuta helhjärtat av fisket.

Vi har för närvarande ihållande kyla i stora delar av landet och säker is finns redan i norr. Många är mycket förväntansfulla inför att få komma ut på isen och pimpla eller ismeta. Vi ger dig några säkerhetstips inför den hägrande isfiskepremiären.

Från Hälsingland-Dalarna och norrut finns det nu säker is på många mindre vatten och isen växer till sig även söderut. SMHI:s tiodygnsprognos lovar den 1 december även fortsatt kallt väder i stora delar av landet. Det finns därmed goda chanser att vi kan få säker is tidigt på många vatten i år.

Kort om isläggning
Mindre sjöar som inte är strömsatta eller exponerade för vind lägger först. I regel lägger isen fortare i inlandet då vädret är mildare på kusten. Snöfall är dåligt för isbildningen då snön isolerar och hindrar isen från att växa till, kraftiga snöfall på tunn is kan helt förstöra möjligheterna för isens fortsatta tillväxt. En snötäckt is är även svårare att bedöma ur säkerhetssynpunkt.

Kort om abborrpimpel
Den populäraste fisken att isfiska efter är vår vanligaste fisk, abborren, som finns i stort sett hela landet. Abborrpimpel är roligt och enkelt och med lite tålamod får även nybörjaren fisk. Läs en artikel med konkreta tips för abborrpimpel här: Hög tid att pimpla abborre!
I norr är rödingen en populär isfisk. Läs en artikel om rödingpimpel här: Isfiske efter röding

Det finns några grundläggande saker att tänka på för dig som är nybörjare och känner dig osäker på is. Dessa punkter gäller såklart även för den som anser sig vara erfaren. Se till att fixa dessa punkter INNAN ni går ut på isen:

-Fiska aldrig ensam. Minst en fiskekompis ska vara med ut på isen! Då kan ni hjälpa varandra och det blir dessutom mycket roligare att fiska.
- Ta på isdubbar innan ni går ut på isen. Använd gärna flytplagg och ha en kastlina lättillgänglig.
-Borra hål och mät isens tjocklek. Använd ispik för att kontrollera isen vid förflyttning. 
- 10 cm kärnis är ett bra mått för säker is för den som är nybörjare. (kärnis är kompakt is frusen i ett stycke)
-Se till att alla i sällskapet har en mobiltelefon i vattentätt fodral så ni kan larma 112 om olyckan skulle vara framme.
- Ta aldrig risker ute på isen. Vänd om i samma spår om isen är för tunn och avbryt och gå iland om isen snabbt försämras av vädret.

ispikstest-800Foto: Bengt Olsson / Genom att kontrollera isen med ispik undviker man att hamna på tunn och farlig is. Detta är särskilt viktigt om isen är snötäckt då snön döljer sprickor och tunnare partier.

Som en del i arbetet att minska antalet isolyckor har Sportfiskarna tidigare producerat en film om issäkerhet. Du ser den tillsammans med förbundet övriga filmer på vår YouTube-kanal.

- Med säker is är pimpel ett roligt, naturnära och enkelt fiske. Man behöver inga avancerade och dyra fiskegrejor och man kan ofta fånga en god fiskmiddag. Isfiske är därmed även en riktigt fin familjeaktivitet som även går att kombinera med exempelvis skridskoåkning. Och glöm inte att ta med en god matsäck och korv att grilla, uppmanar Bengt Olsson, kommunikatör och isfiskeentusiast på Sportfiskarna.

Äldre män överrepresenterade i olycksstatistiken
Det är oftast äldre män i åldern 60 och uppåt som förolyckas i isolyckor. Det kan finnas många skäl till detta: äldre män har ofta svagare fysisk och kan därigenom ha svårare att ta sig upp ur en isvak, det kan även vara så att man överskattar sin fysiska förmåga. Oftast saknas även rätt utrustning och man fiskar ensam. Generellt är äldre män även en målgrupp som är svår att nå, då de exempelvis inte är så aktiva i sociala medier och de även kan vara obenägna att ta till sig ny information och ändra ett tidigare beteende.

Läs mer om issäkerhet här: www.issakerhet.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips, Fiskekort nyheter, Ungdom | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv