Hög tid att pimpla abborre!

abborrpimpel2_800
Foto: Bengt Olsson / Passa på att pimpla när det blir säker is!
Finns det säker is är det läge att pimpla abborre nu! Vi ger dig några grundläggande fisketips för att lyckas.

Vår vanligaste fisk lämpar sig väl att fiska från isen och i de delar av landet där det finns säker is är det just nu goda tider för abborrpimpel. Det finns flera olika tekniker för att fånga abborren från isen. Vi tipsar om de två enklaste: pimpel med vertikalpirk och med balanspirk. Vertikalpirken ska efterlikna en liten fisk som jagar ett litet byte, abborrarna hugger därför i regel på den färgglada kroken. Man kan få mängder med mindre abborre med denna metod. Balanspirken däremot, ser ut och simmar som en liten fisk och lockar därför större och rovgiriga abborrar. I senaste numret av Svenskt Fiske finns också några enkla fisketips och även ett test av ett riktigt bra pimpelset för fiske med balanspirk: IFISH Viper Venom Combo Haspel från BIOS.

Om vertikalpirk
Den enklaste och effektivaste tekniken för att pimpla abborre är med vertikalpirk och en färgglad pimpelkrok under. Man fiskar i regel vid botten och någon decimeter upp. Vertikalpirken bör lämpligen vara omkring 4-7 cm lång, i exempelvis silver eller silver/guld, silver/koppar. Beprövade modeller är exempelvis Vänerpirken, Vimpirken, Bergmanpirken mfl. Mellan pirken och kroken har man sedan en pimpellänk på cirka 30 mm. Pimpelkroken kan se ut på många olika sätt, men limdroppar i skarpa kontrastfärger och gärna någon tofs med fluoriserande garn funkar bra. Det är viktigt att matcha krokens storlek till pirken och att inte använda för små krokar om det finns chans till större fisk. Lämpliga pimpelspön till pimpel med vertikalpirk är exempelvis pimpelspön av modellerna VM-spö, eller NM-spö, som har god känsla. Nylonlina i diameter omkring 0,18-0,20 passar till.

vanerpirk_600
Foto: Bengt Olsson / Vertikalpirk som den klassiska Vänerpirken är effektivt.Pirkar med mer fladdrande gång lockar ofta stor abborre.

Så fiskar du:
Sänk ner vertikalpirken till botten, dunka pirken i botten några gånger för att locka dit fisken med ljudet och med att det virvlar upp slam. Höj upp pirken en decimeter och gör några korta lockryck, håll sedan stilla i fem sekunder, ryck igen, håll stilla 5 sekunder osv. Nappar det inte, kan man prova att släppa ner pirken på botten och långsamt höja upp den. Ofta sitter fisken där helt plötsligt när man höjer pirken. Känner man ingen fisk inom tre minuter kan det vara idé att göra ett nytt hål och leta vidare. Abborren förflyttar sig sällan några längre sträckor så det lönar sig att leta aktivt. (det finns dock undantag på detta då det i vissa vatten förekommer stim med större abborre som förflyttar sig snabbt och mycket aktivt jagar nors och annan bytesfisk)

Några vertikpirkstips:
Är det djupare än 5 meter bör man välja en något tyngre och rakare pirkmodell så att pirken går snabbare ner till botten. Har man fått igång abborrarna gäller det nämligen att fortast möjligt vara nere med pirken igen då nappruschen snabbt kan vara över.

Är fisken försiktig väljer man en mindre pirk. Ett annat trick för att fånga försiktig fisk är att fiska med längre länk mellan pirk och lyskroken.

Om fisken är aggressiv kan man däremot ha en kortare länk mellan pirk och krok. Prova att byta mellan olika modeller, storlekar och länklängd för att hitta vad som lockar abborren.

Agn på kroken som mask eller maggot kan även trigga abborren att hugga om de är tröga.

storabbarn_is_800
Foto: Andreas Ollinen / Balanspirk fångar ofta större abborre.

Balanspirk
Balanspirken är ett bete som imiterar en liten betesfisk. När man gör lockryck skjuter den ut åt sidorna och om man tränar lite (exempelvis hemma i diskhon) lär man sig snabbt hur man får den att simma som ett förvirrat och lättfångat byte. Med balansare fångar man i regel större fiskar och därför behöver man ett kraftigare spö och lina. Ett kraftigt pimpelspö med styv och lite längre klinga laddat med 0,40 mm nylonlina är ett alternativ. Är det plusgrader eller bara någon grad minus kan man även fiska med flätlina. Korta pimpelspön med en liten haspelrulle är också bra. Man har då bättre möjligheter att drilla en stor fisk. Viktigt är dock att haspelrullen har direktverkande backspärr för att kunna ha bra direktkontakt med betet när man pimplar. Exempel på pålitliga balanspikar är Rapala och Nilsmaster. Dessa märken finns i många storlekar och färgvarianter. Välj färg efter vilken betesfisk som finns i ditt fiskevatten, annars är gult och papegojfärg ofta gångbart.

balanspirk_600
Foto: Bengt Olsson / Balanspirk imiterar bytesfisk, här en Rapala i klassiskt silver/svart.

Några balanspirkstips:
Börja fiska vid botten och dunka pirken i botten. Fiska med kraftiga lockryck i början för att få in fisk som står runtomkring och lugna sedan ner rörelserna. Hugger det inte kan man prova att fiska högre upp i vattnet.

Är man ute efter större fisk kan man fiska med en stor pirk på uppemot 7-9 cm. (en 9 cm balanspirk väger runt 25 gram så då behövs ett kraftigare spö) Med stor pirk sorteras småfisken ut och man kan även få hugg av arter som gädda och gös.

Vill man öka fångstchanserna kan man sätta en färgglad limkrok av god kvalitet under balanspirken. Då får man mer fisk som hugger direkt på limkroken.

Tänk på att stora abborrar inte beter sig som mindre abborrar: de går inte i stim på samma sätt och de är mer försiktiga och tar längre tid på sig att komma fram och hugga. Man kan alltså behöva sitta längre tid och pimpla innan storabborren bestämmer sig. Ett ekolod är här ett bra hjälpmedel för att se att det finns stor fisk på plats så att man inte lämnar ett hål för tidigt.

Här hittar du fisken
Bergskanter, djupbranter, sund och runt grund är klassiska ställen för att leta abborren på. Men fisken kan även stå på ett visst djup ute på grundflak. Man kan få borra en del för att hitta fisken då abborren vintertid är relativt stationär och sällan flyttar sig långa sträckor.

Det är vidare bra att ta reda på vad abborrarna har för byten i det vatten man ska fiska i, det kan hjälpa till för att hitta fisken. Finns det gott om kräftor, som är ett favoritbyte för stora abborrar, kan man söka abborren grunt på hårdbotten. Finns det nors bör man leta abborren djupare och även fiska i mellanskiktet av vattnet.

pimpelspon_600
Foto: Bengt Olsson / Fyra pimpelspön för lite grövre balanspirksfiske. Den som vill pyssla lite själv kan sätta en extra linögla på klingan för bättre kontakt. De två övre spöna har klingor från avbrutna haspelspön.

Tre taktiska tips:
Leta fisken aktivt och var beredd på att du kan få borra en del.

Märker du att fisken är på plats men inte biter ordentligt? Byt till mindre pirk och sätt på agn.

Nappar det så var snabbt ner med pirken igen för att hålla igång nappruschen.

Issäkerhet
VIKTIGT För SÄKERHETEN: Innan du börjar fisket ska du alltid kolla isen och vara rätt förberedd med säkerhetsutrustning. Minst 10 centimeter kärnis är ett bra mått på säker is. Tänk även på att kontrollera isen vid förflyttningar, vind, strömmar och snödjup kan påverka isens tjocklek så att isen är väldigt tunn på vissa områden. Säkerhetsutrustning som du bör ha med: isdubbar som du bär lätt tillgängliga under hakan, ispik, extrakläder i en tät plastpåse, mobil i vattentätt fodral, livlina och minst en bra fiskekompis -så att ni kan hjälpas åt om olyckan är framme! Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se

c_and_r_storabbarn_i...
Foto: Andreas Ollinen / Släpp tillbaka abborre som är över 40 cm!

Fiska hållbart!
Abborre är en stimfisk. Du kan få många fiskar på en kort stund. Ta inte mer än du behöver! Det är svårt att släppa tillbaka fisk oskadd om det är under minus 10 grader, då fiskens ögon lätt skadas av kylan och fiskens slemskikt inte mår bra av att ligga mot snö och is. Fiska därför med måtta och ska du återutsätta fisk ska det ske varsamt, utan att fisken ligger direkt på snö eller is, och så snart som möjligt. Stora abborrar smakar inte så gott och de är viktiga för reproduktionen. Släpp därför helst tillbaka abborre som är över 40 cm.

Fler fisketips hittar du här.

Kategorier: Fiske, Fisketips, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv