Sportfiskarna projekterar dammutrivning i Örekilsälven


Lågvatten vid Lilla Röd, maj 2020. Foto: Jan Gustafsson.

Sportfiskarna påbörjar nu projekteringen av en dammutrivning i Örekilsälven.

Örekilsälven är ett laxvattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Även om laxbeståndet är välmående bedöms att vattendragets ekologiska status ska förbättras, inte minst på grund av de dammar som hindrar fisk och andra vattenlevande fauna att vandra i vattensystemet. Vid Lilla Röd finns idag ett dämme som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill nu i dialog med Sportfiskarna och länsstyrelsen i Västra Götalands län få till en utrivning av dammen och en restaurering av den aktuella sträckan. Med en utrivning återskapas en ca 800 m lång sträcka med ca 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Den beviljade finansieringen är LOVA-bidrag från länsstyrelsen i Västra Götalands län samt medfinansiering från Naturskyddsföreningens fond Bra Miljöval. Ett underlag av god kvalitet finns sedan tidigare projektering gjord för geoteknik och hydraulik. Utredningsmaterialet ska nu aktualiseras och kompletteras med bland annat en samrådsprocess och en miljökonsekvensbeskrivning. Förhoppningen är att en komplett tillståndsansökan kan lämnas in till domstolen i början av 2021, vilket troligtvis innebär att själva utrivningen kan ske 2022.

ÖrekilsälvenLillaRöd...
Högvatten vid Lilla Röd, mars 2020. Foto: Markus Lundgren, Sportfiskarna.

I det planerade återställningsarbetet kommer dammen vid Lilla Röd att enligt markägarens önskemål rivas ut och vattenområdet återställas, samtidigt som kulturmiljöhänsyn tas genom nära samarbete med sakkunniga inom kulturmiljö. Den totala indämda höjden inklusive dammen är ca 2,4 meter. En laxpopulations utsikt för långsiktigt bevarande beror i stor utsträckning på att lek- och uppväxthabitat tillgängliggörs, något som är extra viktigt eftersom laxens överlevnad till havs har försämrats på senare år. Ett helhetsgrepp för att möjliggöra fri vandring i vattendragets hela potential är därmed prioriterat. Det jobbas därför parallellt inom ramen för den nationella prövningsplanen med insatser även vid vandringshindret vid Kärnsjöns utlopp.

 

Kontakt
Per-Erik Jacobsen, Sportfiskarna
0703-36 00 22, per-erik.jacobsen@sportfiskarna.se

Läs mer
Mjörnöringen ska få fria vandringsvägar i Ålanda ström

 

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Fiske i Göteborg, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv