
Jacob Lexe är en fantastiskt duktig fiskare med en mängd stora fiskar på sitt samvete. Hans fiske bedrivs mest efter abborre och gädda och här kommer han med sina 3 bästa tips för att du ska fånga storabborren med jigg.
Vad är det viktigaste att tänka på för att lyckas fånga abborre med jigg?
Jiggfiske efter abborre är inte bara väldigt roligt utan kan också extremt effektivt! Abborren är en fisk som kan ändra sitt beteende på ett ögonblick! Ena sekunden vill den ha en hårt fiskad shadjigg och i andra sekunden vill den långsamt luras på botten med hjälp av en liten maskimitation. Det absolut bästa med abborren att den finns i de flesta vatten i Sverige och därmed tillgänglig för alla.
Mitt första tips när det gäller abborren är att laborera, med andra ord att ständigt variera för att hålla uppe abborrens intresse. Testa dig fram genom att variera invevningshastighet, djup eller beten frekvent för att hitta det där som fungerar bäst för stunden. Den fiskaren som är anpassningsbar och som gillar att testa olika metoder brukar bli en vinnare när det gäller abborrfiske!
Ett av mina favoritbeten för abborrfiske är Svartzonkers Mcrubber tail 11cm som jag tycker fungerar allra bäst när fisken är inaktiv och står och trycker på botten. Vad jag då gör är att jag vänder på betet så att svansen pekar nedåt och sedan vevar långsamt med försiktiga knyckar. Detta gör så att jiggen lyfts upp en aning, när jiggen sedan träffar botten skapas små moln, detta tillsammans med de rörelser den mjuka svansen gör skapar ett nästan helt oemotståndligt scenario för en abborre.
Det finns många bra tips och knep att ta till för att lyckas med abborrfiske men mitt absolut främsta och mest effektiva är att helt enkelt spendera tid på vattnet! Trots att Ingemar Stenmark inte syftade på fiske när han klokt sa att ”jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”, hade det lika gärna varit det han syftade på.

Några av Jacobs favoriter för abborre
Vad är ett bra fiskeställe enligt dig?
Ett säkert kort är att fiska bland sten och gräs intill djupare vatten, där brukar det finnas gott om föda och gömställen för abborren. Runt öar som ligger mitt ute i sjön är också att rekommendera eftersom det är där abborren ofta har nära till djupare vatten och skydd. Testa att fiska upp på branten omkring grynnan eller grundområdet, står de däremot inte där så finns det en möjlighet att fisken står inne bland gräset och lurar, testa dig fram med olika sorters beten och även olika vikter på jiggskallen.
Ett ekolod kan komma bra till hands när en letar efter ett bra abborre-ställe, håll då utkik efter till exempel branter eller struktur under båten. Ett ännu lite mer avancerat ekolod med side-image kan även identifiera strukturer och vegetation vilket kan vara grymt för fisket. Finns inget ekolod till hands kan man testa att leta efter steniga uddar eller synliga grynnor som ofta tenderar att hålla fisk.
Ett bra fiskeställe kan variera mycket beroende på årstid, typ av vatten och vad det är för betesfisk i sjön. En bra grej att göra är att läsa på om vattnet och hur betesfisken beter sig. Det finns även appar där du kan hämta hem sjökort i och på så sätt studera sjön och lägga ut en plan inför kommande fiskepass.
Bästa tips för att få stor abborre under jiggfiske:
Jag brukar nästan alltid säga att det är tid på vattnet som gäller för att stöta på de stora fiskarna. Däremot så gäller det att befinna sig på ”rätt” vatten med ”rätt” förutsättningar. En del sjöar innehåller helt enkelt fler stora fiskar än andra, testa dig fram bland sjöarna omkring där du bor. Även mindre sjöarna kan överraska så uteslut inte dem, storleken har inte alltid betydelse. Hittar du en sjö med bra storlek på betesfisk eller med kräftor så är det bara att köra på, där simmar ofta dom stora!
Något jag lärt mig den hårda vägen är att inte använda sig av ett för mjukt spö. Den stora abborren har en hård mun så det gäller att inte bara använda sig av en skarp krok, utan också att använda sig av ett spö som klarar av att sätta kroken. Personligen använder jag mig av ett haspelspö från Svartzonkers ”Black series pro”-serie som heter Light and Smooth, ett spö med en mjuk topp och mycket ryggrad som hjälper mig att kroka fisken utan att ta bort den känsla jag vill åt när jag väl drillar fisken.
Avslutningsvis vill jag säga att hur härligt det än är att håva upp en stor abborre så är det vikigt att uppskatta och ta hand om de mindre fiskarna, ge dem alltid bästa möjliga förutsättningarna för att klara sig i det fria efter vi släppt tillbaka dem. Fokusera på att hitta mönster och på att lära känna vattnet, de stora fiskarna kommer dyka upp förr eller senare!