Spiggexplosion hotar gäddan och abborren

spiggbild-800
Foto: Deep Sea Reporter

Spiggen har ökat explosionsartat i Östersjön och hotar nu gädda och abborre samtidigt som den förvärrar övergödning och algtillväxt.

Det är femtio gånger mer spigg i Östersjön idag än i slutet av 1980-talet. Spiggen har gynnats av övergödning och av varmare vatten i och med klimatförändringen. Idag kan det vara upp till 15 spigg per kvadratmeter på kusten. Spiggen äter upp rom och yngel från andra fiskar och bidrar därigenom till att bestånden av viktiga rovfiskar försvinner. Spiggen äter även upp kustzonens kräftdjur som lever av trådalger. När kräftdjuren äts upp ökar algerna och det kan bli syrebrist på grunda områden.

Se filmen Spigg vs. Gädda
Deep Sea Reporter är ett digitalt magasin med fri och oberoende journalistik med fokus på havet. Deep Sea Reporter har gjort en mycket sevärd film om spiggexplosionen, som du kan se här: Spigg vs. Gädda.

Hjälp till att sprida kunskapen
Det är vi människor som har orsakat att spiggen kunnat öka genom övergödning, klimatförändring och att rovfiskarna minskat. Vi behöver nu fler åtgärder för att återställa balansen i Östersjön, exempelvis genom att minska övergödningen och på sikt bromsa klimatförändringen. En annan åtgärd som är viktig och möjlig att genomföra på kort sikt är att få tillbaka rovfiskar som gädda och abborre som kan äta upp spiggen.

Du kan bidra till en bättre havsmiljö genom att sprida filmen om maktkampen mellan spigg och annan rovfisk!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Fiske i Stockholm, Region Öst, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv