Pimpel-SM 2020 – bra arrangemang trots mildvinterns förbannelse

SM-vinnare-anders-la...
Foto: Michael Molander / Anders "Laxen" Axelsson totalvinnare i SM i pimpel.

Årets pimpel-SM blev en ”snackis” redan innan starten gick. Otaliga inlägg på sociala medier, mejl och telefonsamtal gjordes innan start för den vinter som kung Bore presenterade i Värmland gjorde att det stora flertalet tvivlade på att det skulle det bli någon tävling alls.

Den 17 januari meddelade tävlingsledaren Kalle Abresparr via Sportfiskarnas hemsida att det skulle bli tävling i Värmland, men ju närmare tävlingsdatumet kom så ökade antalet tvivlare lavinartat. Många av det för tiden mycket höga antalet anmälda, 1284 starter över två dagar, började få kalla fötter. Den som var lugnast var nog Kalle: ”det klart det blir SM för det har jag ju skrivit”.

Historiskt sett har is legat på Glafsfjorden i Arvika i månadsskiftet feb/mars varje år sedan 2000, men detta år gav nämnde Bore upp sina ansträngningar och lät istället mildvädret och inte minst blåsten ta över. Redan tidigt stod det klart att reservvatten var enda alternativ och med fyra veckor kvar tog man beslutet att definitivt ge upp sjöarna runt Arvika och istället speja norrut. Man hade sett ut sjön Jangen ca 10 km norr om Arvika. Allt fler flyttade sina boenden till Torsby och Sunne då de förstod vartåt det barkade. Två veckor innan SM ringer Kalle och meddelar att det ser bra ut på Jangen, tre dagar senare får jag ett nytt samtal som säger att isen blåst upp och sjön är otänkbar som SM-vatten. Men Kalle och hans kollegor är inte de som ger upp i första taget. Man gör ett nytt försök och nu på sjön Letten, inte mindre än 17 mil norr om Arvika där flertalet tävlande fortfarande har kvar sina boenden bokade. Letten har is och även om det nu blev ett SM i logistik så är det nog ingen som var närvarande som kan klaga på genomförandet. Faktum är att Jössefiskarna och SFK Trekrokens lagt ribban för vad en arrangör kan åstadkomma utifrån årets besvärliga isförhållanden.

Det blev alltså SM i pimpel på sjön Letten i Värmland i dagarna två som planerat. När undertecknad ankommer till parkeringen tidigt på lördag morgon så är det som vilken pimpel-SM tävling som helst. Fullt med optimism, nervositet, ryggdunkar, gliringar, kramar, korv och hamburgare.

När deltagarna hämtat ut sitt deltagarkort från sekretariatet så återstod en 800 m lång vandring ner mot startområdet på isen, de som hade svårt att gå fick skjuts i småbussar. Väl i startfållan så kan man nästan ta på spänningen, jag hade liksom alla andra ägnat tid att klura ut taktik, val av utrustning och inte minst viktigt vart man skulle bege sig. Isen var stenhård och ca 50–60 cm tjock, det var några minusgrader, inga vindar att tala om och sol. Det skulle bli en fin dag för de dryga 600 som kom till start. I ett SM tävlas det i tio klasser, vi skulle alltså få tio nya svenska mästare och 24 skulle vinna sin plats i nästa års landslag för att få tävla för Sverige mot våra grannländer Finland och Norge i nordiska mästerskapen.

lotta-pimpel-600

Suveräna Lotta Engvall dubbel mästare
”Ja det blev ju ett jättebra SM för min egen del då jag lyckades vinna både individuellt och i lag”, berättar Lotta Engvall och fortsätter: ”den prestationen var jag ensam om så det var en positiv bonus. Jag hade aldrig varit på sjön innan men jag och min man hade tittat noga på de kartor vi hittat på nätet så jag hade bestämt mig ett par dagar innan för vart jag skulle gå, först rakt och sedan in vänster från starten, det blev dock väl mycket konkurrenter på plan A så det fick bli plan B ett område lite längre bort ca 2 km från starten.” Lotta fiskar helst grunt och gärna lite avskilt från övriga och hon finner ett område som erbjuder just detta. Hon börjar på 2 m djup och fiskar sig grundare och ser sig själv som enda damsenior i området. Hon borrade nya hål men fiskade även i gamla hål och till slut har hon dragit upp 335 st fiskar på 240 min och vinner klassen på 4.7kg. Lotta fiskade med en 40mm pirk med en trekrok storlek 16 med rosa och blått garn med bete pinkies och fjädermygglarv.
”Jag tror det är mitt fjärde SM guld och sedan har jag vunnit lag 4–5 gånger och nordiska mästerskapen har jag vunnit 8–9 gånger.” Lotta var givetvis en av favoriterna till guldet och ingen av hennes konkurrenter blev förvånade över att hon åter dominerade. Lotta har alltid gillat att tävla, det har varit fotboll, handboll, innebandy men nu är det pimpelfiske som gäller. Hon fiskar gärna annat men tävlar enbart i pimpel och tävlingsdebuten gjorde hon 1995, ”allt är min man Mickes fel”, skrattar hon. Det är sådan hon är, alltid med ett leende, skrattet nära och det finns ingen som kan säga annat än att rätt damsenior vann, Lotta Engvall från Fagersta AFK i Västmanland.

Dagbok avgörande när ”Laxen” vann SM i pimpel
Anders ”Laxen” Axelsson berättar: ”Jag hade varit på Letten en gång för 15 år sedan. På den tiden skrev jag detaljerat i dagboken efter alla mina fiskafängen men problemet var att jag flyttat sedan dess och jag hade ingen aning om var dagboken kunde vara eller om den ens fanns kvar.” Efter idogt letande så hittade han en banankartong i ett förråd på gården. Där stod alla detaljer och det visade sig att omständigheterna stämde väl med årets SM. Då hade han 7,1 kg så därför spände Anders bågen mot 6 kg plus, vilket var betydligt högre än de flesta som hade siktat in sig på en segervikt några kilo lägre. ”Laxen” fick som den kändis han är med sig ett följe från startfållan, dessa hade han inga som helst tankar på att släppa in på området som var målet. Därför stannar han några hundra meter innan och när startskottet går så är han ungefär hundra meter från udden till viken som är målet för dagen. Då fisket var OK men inte i det tempo som Anders tänkt så lyckas han smyga sig undan och svänger in i viken utan att få med mig någon annan. Där sitter två av Sveg SFKs duktiga pimplare Thomas ”Rosa mössan” Larsson och Erik Andersson, 25m höger och vänster om de två stenar han målat i sin dagbok. Han går rakt in emellan stenarna och slår tre hål, går sedan ut en bit för att få dessa hål att vila. Anders får några få fiskar och fyller på de 1,5 kg han hade med mig i viken. Då hade Thomas säkert 3 kg. En kort stund senare gick han in och testade sin teori på de tre hål han borrat upp men låtit vila. Anderspirken 30mm, Laxenkroken rosa/lila chenille och abborröga. Det vart helt rätt och Anders satt länge i det hålet och drog säkert över 200 abborrar på 1 meters djup. Sen provade han de andra två hålen och sen small slutskottet. Anders satt alltså blott i fem hål de sista tre timmarna, drog totalt 480 fiskar vilket gav honom en vinst mot närmast Thomas med knapp men ändå tydlig marginal. På frågan vad han hade gjort om han inte hittat dagboken, svarar och konstaterar Anders: ”Då hade jag gått 4 km rakt fram och inte vunnit” Den glade segrare fick dock vänta med att skåla då han fick ”äran” att köra hem till Orsa. Detta var Laxens första SM-guld och han ser mycket fram emot NM 2021 i Sverige. Anders ”Laxen” Axelsson tävlar för Ovansiljan SFK.

Stor dramatik under lagtävlingen
Söndagen började onödigt eländigt, under natten hade det kommit 20 cm nysnö och det snöade fortsatt ymnigt. Nu skulle arrangörerna prövas rejält av vädergudarna och vi som utgick från Arvika fick en extra timmes resväg på grund av underlaget. När jag ankommer parkeringen ser jag att något fattas, bussarna, inte mindre än fem bussar fulla med deltagare har förseningar på grund av väglaget så arrangörerna fattar ett snabbt och korrekt beslut, starten skjuts fram 30 min. När startskottet går så springer alla höger eller vänster då det gått upp en råk i isen som gör att man måste passera över land på östra eller västra sidan för att ta sig in på den stora delen av tävlingsområdet. Med 20 cm nysnö i ojämna drivor på isen fick jag lära mig några nya svordomar, det var ansträngande kan jag säga och när startskottet gick efter 30 min hade jag och mina lagkompisar ännu inte nått bortre land, Vi slog våra första hål ca 10 minuter in i tävlingen. Att fisket skulle vara sämre efter snöfallet var givet. Vissa lag fiskade ihop medan andra var mer utspridda. Fisket och framförallt fisken påminde väldigt mycket om dagen innan, det gällde att hitta ytor med många små fiskar snarare än att hitta en plats med stor fisk. Vid invägningen såg man tydligt vart det lutade, ca en tredjedel av lördagens vikter var bra vikter. Efter invägning beger jag mig mot arrangörsområdet. När jag ankommer sekretariatet meddelas jag som jurymedlem att det finns en protest och att arrangören behöver hjälp att reda ut situationen. Övriga jurymedlemmar och de lag som har del i protesten kallas till möte på kansliet. Händelsen som diskuteras har direkt påverkan på vilka som ska vinna guldet i herrseniorklassen. Efter att samtliga närvarande accepterat lösningen så vinner Stångådalens SFK med ett (1) gram över Hudiksvalls SFK.

Hur det gick för egen del? Jo jag citerar artisten Laléh: ”jag var där, jag var där…”

Samtliga resultat ligger ute på: sportfiskarna.se/tavling

/Michael Molander, tävlingsansvarig Sportfiskarna
 

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv