Välkommen till Novemberdebatt 2019

hakaring1_800
Foto: Storfiskregistret / En av årets rekordfiskar: det nya håkäringsrekordet. På håkäring godkänns numera längdmätning i vattnet. En regeländring som genomförts för att skydda fisken och möjliggöra skonsam återutsättning.

Det är åter dags för novemberdebatt om Sportfiskarnas storfiskregistrering och dess regelverk. Välkomna att tycka till.

Året går fort. Fiskeåret går ännu fortare. I november har vi alltid en sedvanlig öppen diskussion för att genom denna ”novemberdebatt” få chans att ventilera lite vad du och andra sportfiskare tycker om Sportfiskarnas storfiskregistrering och dess regelverk.

Antalet anmälda fiskar är ungefär samma som vid den här tiden förra året. De två senaste åren har anmälda och godkända storfiskar sjunkit lite jämfört med hur det såg ut för tre-fyra-fem år sedan. Det kan vara en slump, eller så ser vi ett något avstannande intresse för att registrera sina storfiskar. Men oavsett detta fortsätter
Storfiskregistret att vara en fantastisk källa till kunskap. Vi vet också att många därute gärna använder registret för att hitta fakta och få uppslag, men det är inte säkert att samma personer verkligen bidrar genom att anmäla sina egna storfångster. Det är något som undertecknad gärna skulle vilja se lite ändring på.

Kanske funderar du på något helt annat. Vi vill att du ska tycka till om Storfiskregistret. Ämnet är helt fritt, men för att sätta igång det hela börjar jag med ett par små uppslag. Vill du diskutera något helt annat är det givetvis välkommet.  Klicka här för att gå direkt till debatten.

VIKTGRÄNSER
Viktgränserna diskuteras ofta. Min och Sportfiskarnas inställning är att de flesta viktgränser inte bör justeras – om det inte finns särskilda skäl för det. Med samma viktgräns under lång tid får vi en mer rättvis statistik. Och bara för att stora exemplar av en viss fisk plötsligt lokaliseras och fångas i ett visst vatten eller en viss del av havet så betyder det inte att dessa storvuxna fiskar är representativa för arten som helhet.

ANMÄL FISKEN
Favorit i repris:
Som vanligt vill jag åter slå ett slag för att du, eller dina fiskefränder, ska bli bättre på att rapportera vanliga fiskar, som gös, gädda, öring och lax. Eller varför inte karp, röding och harr? Metespecialister och havsfiskare är energiska anmälare, medan predatorexperter och andra ofta ignorerar Storfiskregistret. Det beror till viss del på att många vill dölja sina fångstvatten, men också på att det viktiga är att synas i andra forum. Hur ska vi kunna locka till fler anmälda storfiskar av nämnda arter?
Hur ska vi komma runt problematiken?

SANNINGEN FRAMFÖR ALLT
Tyvärr händer det lite titt som tätt att fiskar anmäls från fel vatten. Det är förståeligt att man vill skydda sitt fiskevatten, men då bör man också överväga att låta bli att stoltsera med den fångade fisken i offentlighetens ljus. Att bidra till storfiskregistret är bra. Att bidra med felaktiga uppgifter förstör databasens användbarhet. Hur ska vi kunna komma till rätta med detta?

FOTOFRÅGAN
Vi fortsätter att tjata lite på det där med goda foton. Ta flera foton och välj ut de bästa. Dagens smartphones är så pass bra att det sällan behöver vara brist på teknisk möjlighet att ta en välkomponerad och skarp bild.
Fångar du dessutom en art som kan vara svår att artbestämma, eller som bildar hybrider, är det extra noga med skarpa, tydliga bilder – även bilder på signfikanta detaljer kan vara bra (t ex fenor, ögon, nos, fjäll etc). Exempel på sådana arter är rödspätta, sandskädda, skrubbskädda, stäm, björkna, ruda, lax, havsöring etc.

FISKAR SOM INTE GÅR ATT REGISTRERA
Kom också ihåg att om du får en art som vi inte registrerar hos Sportfiskarna kan du alltid bidra genom att rapportera ding fångst till ArtDatabanken på webbplatsen www.artportalen.se. Vi sportfiskare kan bidra med massor av värdefull information.  

Välkommen till en förhoppningsvis trevlig höstdebatt via denna länk.

Låt oss hålla debatten på en trevlig och seriös nivå.  Jag blandar mig i debatten i mån av tid och behov, annars är ordet ditt. Och ordet är fritt, så länge du har en god ton.

Hösthälsningar och önskan om stora fiskar av alla de slag: Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv