Så skyddar du dig bäst mot mygg och knott i sommar

myggskydd_800
Foto: Bengt Olsson / Ett av de bästa myggskydd Sportfiskarna testat är Leech Mosquito net med inbyggda glasögon. Det täta myggnätet ger både ett bra skydd mot mygg och knott och gör det möjligt att se obehindrat vid fiske. Läs mer om testet under avdelningen "Prylarnas värld", sid 88-89, i nr 3 av Svenskt Fiske.
En regnig sommar som denna ger mygg och knott möjlighet att snabbt föröka sig och göra utomhusvistelse till en plåga om man inte förbereder sig rätt. I stora delar av landet, framförallt i Norrland, finns mängder av mygg, knott och svidknott vilket faktiskt kan göra det svårt att fiska i vissa vatten. Vi ger några grundläggande tips på hur man bäst skyddar sig mot de blodsugande insekterna så att du ändå kan fiska.

Klä dig rätt
Genom att täcka huden med kläder som myggen inte kan sticka igenom så undviker du helt enkel att bli biten. Du behöver då:
En jacka med huva i ett tätt tyg. Helst bör du kunna dra åt den vid handleder och hals. Ett annat mer luftigt alternativ är en mygganorak gjord av myggnät.
Heltäckande utebyxor i tätt tyg.
Stövlar eller kängor som du kan stoppa ner byxorna i så att dina vader är skyddade.
Mygghatt, eller en mygghuva, för att skydda ansiktet.
Eventuellt tunna handskar.
VIKTIGT: lämna inga glipor i klädseln där knotten kan krypa in. Knott och de allra minsta blodsugarna svidknott är extremt duktiga på att ta sig in och bita dig om de hittar en blotta. De kan exempelvis komma in via öppna dragkedjor för luftning på utebyxor.
Ett plus med tät klädsel är att den även skyddar dig mot fästingar. Nackdelen är att den naturligtvis kan bli väldigt varm sommartid. Men är det mycket soligt och varmt är det då i regel mindre med mygg.

myggskydd_anorak_800
Foto: Bengt Olsson / En mygganorak är ett luftigare alternativ som ger ett gott skydd mot mygg och knott under fiske. Det enda som exponeras är händerna som man då antingen får ha handskar eller myggmedel på om man vill vara fullständigt skyddad. På bilden en mygganorak från Engelsons.

Använd rätt myggmedel
Man stryker myggmedel för att skydda de delar av huden som är exponerad, exempelvis händer och ansikte. Olika test av myggmedel visar väldigt tydligt att de mest effektiva myggmedlen är de som innehåller aktiva ämnen som DEET, Icardin, IR3535 eller PMD som blockerar myggorna från att känna lukten av komponenter i människosvett. Exempelvis myggmedlen US622, Mygga Original Stick och Djungelolja har dokumenterat bra effekt. Nackdelen med dessa myggmedel är att de irriterar ögonen och känslig hud och att man kan få allergiska reaktioner, de är inte heller helt miljövänliga. Undvik att få myggmedel i ögonen och läs noga igenom instruktionerna och byt till ett annat medel med ett annat verksamt ämne om du verkar vara allergisk. Barn under tre år rekommenderas inte heller att använda dessa myggmedel. Tyvärr får olika naturmedel i regel inte alls bra resultat i testerna. Läs mer om test av olika myggmedel här: testfakta.se

Val av fiskeplats
Kan du välja att fiska vid ett större vatten där det blåser mer så är det i regel mindre med mygg där. Kolla vindriktningen, fiskar du på en exponerad strand där det blåser kan det vara helt myggfritt. Har du möjlighet att fiska från båt så underlättar det väldigt mycket då myggen i regel undviker att flyga ut över större vattenytor.  Små myrtjärnar eller vattendrag inne i skogen är ofta myggens paradis, ska du fiska i ett sådant vatten bör du förbereda dig ordentligt och kanske inte ta med dig mindre barn eller din nya kärlek. Men tyvärr är det ofta så att de bästa fiskeplatserna är där det är mest mygg och knott!

Val av tid och väder
Myggen gillar inte starkt solsken, mitt på dagen är ofta den tid då det är minst mygg om solen är framme. (dock kan det då istället vara mycket blodsugande broms framme) Morgnar och framförallt kvällar är myggens och knottens mest aktiva tid på dygnet. Fuktigt, vindstilla väder, exempelvis efter en kraftig regnskur är deras favoritväder. Stark vind hindrar mygg och knott från att flyga. En blåsig dag är alltså en bättre dag att fiska ur ett myggperspektiv.

Andra hjälpmedel mot mygg
Det finns en rad andra produkter som ska skydda mot mygg genom att antingen få myggen att lämna området eller genom att fånga in dem. Exempelvis myggskyddet Thermacell uppges skapa en skyddszon på 20m² med upp till 98% skydd genom att en lukt avsöndras som myggen skyr. Rykande myggspiraler fungerar också för att avskräcka mygg i exempelvis ett förtält eller runt en lägerplats. Ett annat tips är att göra upp eld och elda sådant som ryker mycket som blöt ved, torv, färskt löv, gräs eller allra helst svampen björkticka vars rök driver bort myggen. Sitter man i eller nära röken får man därmed ett skydd mot mygg och knott.

myggbiten_800
Foto: Michael Molander / Mycket mygg- och knottbett kan ge allergiska reaktioner. Så här illa gick det för Sportfiskarnas tävlingsansvarige Michael Molander då han nyligen fiskade i Jämtlandsfjällen.

Om du blir kraftigt biten
Om man inte kan skydda sig mot myggen kan man få många stick på en liten yta, exempelvis runt ögonen eller på halsen, det finns då anledning att vara uppmärksam om du börjar få en kraftig svullnad. Det kan då i värsta fall vara nödvändigt att uppsöka en vårdcentral. Ett tips är att i förväg köpa medel som lindrar svullnaden och klådan, exempelvis som salvan Xylocain. Fråga på apoteket efter lämpliga preparat. Att tvätta sig i iskallt vatten brukar även lindra klådan. Har du blivit svårt biten kan det även vara läge att ta en liten paus från att exponera dig mot mygg och vila ut. Men i regel blir man faktiskt mindre känslig mot mygg och knott efter ett tag. Exempelvis brukar det kännas värst i början av en längre fjällvandring. Förbered dig mentalt och utrustningsmässigt och håll humöret uppe så kan du fiska trots alla blodsugare!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv