Läs Johns heta tips för våröring

john_flugtips_800
Foto: John Kärki / Med rätt utrustning och taktik kan du lura upp silvret på kusten.
Sportfiskarnas fiskevårdare John Kärki är en riktig havsöringspecialist som helst fiskar fluga. I det senaste numret av Svenskt Fiske har John bidragit med en riktigt kunskapsspäckad och lärorik artikel för havsöringen på kusten ”10 tips för våröring med flugspö”. Vi bjuder här på några av Johns grundläggande tips på lämplig utrustning, resten av fisketipsen läser du på sid 10–13 i tidningen som nu utkommer till alla medlemmar. Inte medlem än? Klicka här för att teckna medlemskap!

John Kärkis val av utrustning för flugfiske på kusten:

Flugspö
Ett flugspö i klass 7 eller klass 8 med butt lämpar sig väl för havsöringsfiske. Jag föredrar mediumsnabb aktion i klingan för att kunna kasta bra men ändå ha ett förlåtande spö i drillningen av fisken.  Längden på spöet är en smaksak men bäst hanterar du en 9 fot eller 9,6 fots klinga. Utbudet på marknaden är riktigt bra i dagens läge med flera leverantörer som tillhandahåller fina spön för ändamålet. Ett tips är dock att inte byta spö så ofta utan att mer fiska in sig med ett par klingor du tycker fungerar bra. Märk gärna upp klingan med mått (50, 60, 70, 80cm) för att snabbt kunna mäta fisken vid landning.

Rulle
Storspolig rulle med solid broms. Rullens storlek bör vara en #7/8 för att kunna rymma backing och fluglinan. En storspolig rulle har fördelen att du snabbt får upp löslinan när fisken tagit och således kan fighta fisken på rullen snabbare istället för att dra in den för hand med fluglinan. Jag har som vana att skölja bort saltavlagringar efter varje fisketur och utöver det ger jag rullen lite service efter varje säsong för att den ska hålla länge.

Linor
Till kustfisket passar slow intermediate-linor utmärkt för att både kunna fiska grunt men samtidigt skära ner genom vågtopparna för att ha bättre kontakt. Välj en lina med stum kärna för att känna huggen bättre. Vid fiske i riktigt grunt vatten fungerar en flytlina. För fisket under senvåren kan en sjunk 2/3 lina fiska bra på djupkanterna. Till kustfisket passar klumpvikter mellan 16–20 gram bra beroende på vad spöet är anpassat för. Ett litet tips är att om du överklassar spöet ett par gram drar du ner på tempot i kasten vilket kan vara en fördel om du fiskar större flugor men en nackdel kan vara att du öppnar upp linbågarna mer och således är mer känslig för vind. Till tafs använder jag spetsar på 0,28–0,33 beroende på hur stora flugor jag fiskar med. Jag chansar aldrig med för tunn tafs, en grövre öring sliter utan problem av tafsen i hugget om man är för vågad.

Flugor
Flugvalet bör imitera spigg, strömming, tånglakar och olika gammarus. Kända flugor är zonkers, Woolly bugger, Polarmagnus, gammarus-imitationer och flatwings. Min personliga taktik kring flugval är att flugan ska imitera bytesdjuren genom rörelse, form och silhuett. Jag gör det sällan mer komplicerat än så. I grumligt vatten sätter jag gärna på en ”tratt” framför flugan för att den ska trycka mer vatten som gör så fisken känner flugan bättre med sidolinjen. 

Läs fler artiklar med Johns havsöringstips: Silverrally med flugspö på kusten.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips, Fiske i Stockholm | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv