Silverrally med flugspö på kusten


John Kärki med fin flugöring. / Foto: Manni Svensson

Sportfiskarnas nyanställde fiskevårdare John Kärki är en riktig havsöringspecialist som helst fiskar fluga. Förra helgen hade John ett fantastiskt havsöringsfiske med fluga i Stockholms skärgård som vi bad honom berätta om. Läs hans tips och bli inspirerad inför ditt eget fiske.

”Februari är ofta en dålig fisketid när isen ligger som ett tätt lock på skärgården. Ibland ler dock solen mot oss sportfiskare och öppnar upp för grymt vinterfiske med fluga efter havets silver.

Förra helgen bjöd min fiskekompis Manni med mig på en havsöringstur från hans båt. Isflaken drev på fjärden när vi begav oss ut i de nu snöklädda öarnas rike. Starten på dagen är seg trots att våra flugor simmar förförsikt bland sten och vegetation. Inte ens en gädda vill hugga på de rosa kreationerna. Men inte så konstigt kanske, vattentemperaturen ligger på knappt en plusgrad.

I takt med att solen värmer grundplatåerna börjar det anas att något är på gång. Man liksom känner det på sig om man har fiskat öring förr, det sitter i ryggmärgen. Det stinker verkligen öring kan man säga. Och vi manar på varandra - ”Det är glödhett här” ”Håll hårt i grejerna nu” ”Snart smäller det!”

Fluglinorna viner över grundplatå efter platå. I ett långt stopp spänns Mannis lina plötsligt upp, då en bättre öring slukat flugan och bjuder på en rejäl kamp. Efter lite kaos ligger 65 cm öringhona i håven, svagt lekfärgad men på god väg att återhämta sig efter höstens lekbestyr.

Stämningen i båten höjs och de ljumna medgångsvindarna sveper nu fram oss över nya outforskade grundområden. Kasten sträcker extra bra och flugorna simmar med orubblig självsäkerhet från riktigt grunt vatten ut över de mörka strömmingsdjupen. Från att ha noll kontakter hittar vi nu fisk överallt. Det smäller på var och varannan grundplatå. Ibland i långa stopp och ibland när flugan dundras hem i hög hastighet. Temperaturen stiger med hela en grad på några timmar och vilket helt klart är orsaken till öringarnas frenesi. Det är sällan vi Stockholmare är bortskämda med rovgiriga silvertorpeder som hugger likt ilskna vesslor, men det här var en sådan dag.

När solens strålar sjunker bakom trädtopparna glider vi hemåt och summerar sju öringar i håven, tre tappade på drill och ett gäng kontakter. Toppfiskarna noterades som två 65 centimeters. I sista ljuset möts vi av ett drivande is-sjok som vi girar för i sista sekund. Vi ser hur våra tidigare fiskeplatser stängs igen av ismassan och konstaterar att det här var en sådan dag då vi verkligen prickade rätt.”


Vinteröringen gillar flugor med mycket liv i: här en rosa trattfluga.

Tre tips för havsöringsfiske med fluga
Fiska med pulserande flugor med mycket ”eget liv”, exempelvis marabouflugor eller speyflugor.

Ta chansen när vädret tillåter. Sol och mildväder fungerar som en magnet på köldstela vinteröringar.

Fiska riktigt grunt. Ofta står fisken på djup mellan 30 cm till en meter. Fisken bemödar sig sällan att jaga efter flugan någon längre bit från dess ståndplats så kasta av heta platser noggrant.

Kategorier: Fiske, Fiske i Stockholm, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv