Ingen stor ökning av yrkesfisket efter gädda i Vättern

gadda_vattern_800
Foto: Storfiskregistret / De storvuxna gäddorna i Vättern har inte utsatts för ett markant ökat yrkesfiske. Uppgifterna verkar komma från misstag i fångstrapporteringen.
Uppgifterna om att yrkesfisket efter gädda i Vättern ska ha ökat dramatiskt verkar glädjande nog vara felaktiga. Allt pekar på att det helt enkelt rör sig om ett fel i statistiken.

Senaste veckan har det cirkulerat oroväckande uppgifter rörande ett ökat uttag av gädda från yrkesfisket i Vättern. På olika sidor och i sociala medier kan man läsa att uttaget har ökat med 500 %, från cirka 2 ton till över 10 ton per år. Sportfiskarna bevakar såklart frågan och vad man hittills har kunnat se verkar det finnas några tydliga felaktigheter i fångststatistiken. Uttaget från yrkesfisket är därmed i stort sett oförändrat i jämförelse med föregående år.

-Insamlade fångstdata för yrkesfisket i Vättern är än så länge inte officiella och nuvarande underlag skall ses som ett arbetsmaterial. Processen kring fångststatistik från yrkesfisket i Vättern ägs av Havs- och vattenmyndigheten och säkerhetsgranskas av SLU. Under våren 2019 kan man räkna med att en officiell och granskad version av fångststatistiken finns tillgänglig, säger Mattias Larsson från Sportfiskarnas regionkontor i Jönköping.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske | Taggar: |

Nyhetsarkiv