Rädda en gädda ger 100 000 kr till fiskevård

radda_en_gadda_800
Foto: Lars Vallin / Så här ser det ut när man räddar gädda.
Ett initiativ från ett litet miljömärkt hotell på Gotland där hotellgäster har avstått från rumsstädning har redan gett 100 000 kronor till fiskevård.

Hösten 2017 tog ägarna till hotell St Clemens i Visby kontakt med Sportfiskarnas Visbykontor för att diskutera den idé som fått namnet ”Rädda en gädda”. Upprinnelsen var en artikel från Österby myr, Sportfiskarnas första gäddfabrik på Gotland, publicerad våren 2017 i en lokal dagstidning på Gotland. Artikeln illustrerar dels Sportfiskarnas arbete med gäddfabriker men också i ett större perspektiv hur rovfiskars har stor betydelse för friska vattenmiljöer, och den forskning som visar att brist på rovfiskar leder till kraftigare övergödningssymtom.

artikel_GA_800
Foto: Lars Vallin / Artikeln som inspirerade till "Rädda en gädda".

20 spänn för att rädda en gädda
Artikeln gav idén till projektet ”Rädda en gädda” när man så uppenbart såg kopplingen mellan hur det står till i våra kustmiljöer och bristen på rovfiskar. Man ville genom hotellet bidra till Sportfiskarnas restaureringsinsatser och kläckte en enkel och lika genial idé om att gästerna som bor på hotellet kan hjälpa till genom att avstå från sin dagliga rumsstädning. När gästen hänger ut gäddan på dörrhandtaget vet personalen att man avstår från städningen vilket är signalen till att hotellet skänker 20 kr direkt till värdefulla insatser för våra rovfiskbestånd.

Bara vinnare
Det finns många vinnare i projektet! Hotellet sänker sina kostnader för städning och bidrar samtidigt till arbetet för en friskare kustmiljö. Gästerna som avstår städning gör ett aktivt val och bidrar därmed till restaureringsinsatser. Om de önskar städning men ändå vill bidra till projektet swishar de 20 kronor till hotellet. Sportfiskarna kan arbeta vidare med värdefulla åtgärder för gäddan och inte minst gäddorna själva som förhoppningsvis blir fler av en så enkel insats som att avstå från städning av ett hotellrum.

Fler hotell har nappat på idén
Initiativet med ”Rädda en gädda” har gett ringar på vattnet och under året har både Scandic hotell i Visby och Almedalens hotell använt sig av samma koncept. Efter sammanräkning av årets resultat är det helt fantastiskt att konstatera att nästan 5 000 hotellgäster gjort ett aktivt val för fler gäddor längs kusten och att det inbringat nära 100 000 kr till insatser för gäddan.

-Det är en makalös succé för projektet och ett storartat initiativ från St Clemens hotell i Visby som banat väg för nya insatser för gäddan. Att dessutom Scandic hotell och Almedalens hotell har hakat på i satsningen med ett starkt miljötänk lyfter det hela ytterligare, säger Lars Vallin, Sportfiskarnas projektledare i Visby.

Glädjande nog har ringarna också spritt sig utanför Gotland och det verkar vara aktuellt med liknande satsningar från hotell på fastlandet.

Om hotell S:t Clemens
Hotellet består av fem gamla byggnader, 30 trevliga rum, två mysiga trädgårdar och en medeltida kyrkoruin. Det speglar atmosfären i det familjeägda hotellet i hjärtat av Visby. Hotellet är i sig självt en miniatyr av Visbys gamla hus, smala gränder och medeltida ruiner.

Genom ett starkt miljöengagemang blev man 2009 det första Svanenmärkta hotellet på Gotland och hotellet arbetar ständigt med att hitta nya sätt att minska gästernas miljöpåverkan. Sedan i år hjälper man dessutom till i arbetet för en friskare kustmiljö, genom att ”rädda gäddor”!

Nya gäddor för pengarna
Diskussionerna om hur pengarna från ”Rädda en gädda” ska utnyttjas har förstås pågått ett tag och planeringen har så smått påbörjats för att förstärka några av de gäddfabriker som skapats på Gotland.

-I vissa av dem har vi inte kunnat se att reproduktionen ännu kommit igång. Det beror i stor utsträckning på att de bestånd vi startar ifrån är så svaga att det saknas föräldrafiskar. Att i någon form introducera gädda i dessa gäddfabriker kan vara ett sätt att knuffa igång rekryteringen genom att de yngel som sätts ut präglas på just den miljön och som vuxna återvänder för lek, avslutar Lars Vallin.

Mer info: Projektledare Lars Vallin, 072-20 87 011, lars.vallin@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv