Storgäddan från Barken stryks

gadda_barken3
Foto: Storfiskregistret / Gäddan återutsattes och är därmed potentiellt möjlig att fånga igen för en mer kontrollerad mätning och vägning.
Sportfiskarna har beslutat att återkalla storfiskregistreringen av gäddan med den anmälda vikten 18,87 kilo från sjön Barken. Gäddan stryks därmed ur storfiskregistret.

Sportfiskarna vill särskilt framhålla att man inte misstror fångstmannens angivna uppgifter. Beslutet grundas på att Sportfiskarna efter interna diskussioner och många inkomna synpunkter nu valt att omvärdera uppgifterna på längd, omkrets och vikt som alltför knapphändiga och att de därmed inte håller för registrering.

-Det är utan tvekan en mycket stor gädda. Tyvärr förmår exempelvis perspektivet i de inskickade bilderna inte visa och styrka hur stor och lång den egentligen är. Då gäddan har orsakat en mycket omfattande, livlig och tyvärr stundtals väldigt hätsk debatt på sociala medier där hela Storfiskregistret trovärdighet ifrågasatts väljer vi nu att stryka gäddan, kommenterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Det finns idag inget regelverk som säger att en storfiskanmälan måste innehålla foto på längdmätning, eller foto mot referensföremål. För svenska rekord när dock detta ett krav. Men stora gäddor uppmärksammas på ett helt annat sätt än alla andra fiskar tillsammans. Gäddfiskare från alla hörn av landet har engagerat sig i frågan om gäddan från Barken och Sportfiskarna väljer alltså nu att hörsamma synpunkterna i frågan. Sportfiskarna vill även poängtera att alla synpunkter till förbättring av Storfiskregistret eller dess regler alltid välkomna.

-Med detta hoppas vi också att upprätthålla trovärdigheten för Storfiskregistret. Men vi välkomnar samtidigt att fler engagerade sportfiskare verkligen anmäler sina fångster och därmed bidra till den fantastiska databas Storfiskregistret är. Vill man ha full tillgång till andras fångster är det naturligtvis även solidariskt om man faktiskt bidrar med sina egna, avslutar Nicka Hellenberg.

Kategorier: Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv