Fiskevård och naturkunskap med Skolbäcken i Habo

skolbacken_habo_800
Foto: Sportfiskarna / Hanna Eriksson övervakar elevernas bygge av lekbädd för öring i Hökesån.
I Habo får nio klasser under hösten får vara med Sportfiskarna och utföra fiskevård i två vattendrag i kommunen.

Sportfiskarnas skol- och fiskevårdsprojekt Skolbäcken, där barn på skoltid får hjälpa fisken i deras hemmiljöer pågår just nu för fullt i på olika platser i landet. Totalt har förbundet tagit ut 10 000 barn under de tre år projektet pågått.

- Att vara projektledare för Skolbäcken är något av de roligaste jag gjort, att få se hur barnen undersöker naturen och sen reflekterar över vad de ser och kommer med frågor är jättekul.  Det roligaste är när vi håvar med barnen för att undersöka de arter som finns på botten och det är även detta moment som fångar barnens uppmärksamhet mest. Jag tror det beror på att detta är något helt nytt för dem, helt nya arter och de blir alltid överraskade över hur mycket liv det finns på botten, säger Hanna Eriksson som är regionalt ungdomsansvarig på regionkontoret i Jönköping. 

Projektet i Habo kommun är ett samarbete mellan kommunen och Sportfiskarnas regionkontor i Jönköping, där klasser från alla skolor i kommunen får följa med ut under 2018 och 2019. Tillsammans med eleverna har det byggts en lekgrusbotten i Hökesån i Habo och det kommer bli fler under 2019. Under kommande vecka kommer även en lekgrusbotten i Gagnån i Fagerhult att byggas. Barnen har också fått undersöka vattendragen och utforska livet under ytan genom håvning och elfiske. Dagen avslutas med roliga lekar för att knyta ihop det de lärt sig.

Kategorier: Ungdom, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv