Nu kan Sverige driva på för att rädda östersjötorsken

mager_torsk_webb
Den torsk som fortfarande finns kvar är liten och mager. Foto: Peter Ljungberg

Snart träffas EU:s ministerråd för att besluta om fiskekvoterna för Östersjön 2019. Innan mötet ska riksdagens EU-nämnd bestämma den svenska positionen i förhandlingarna. Sportfiskarna uppmanar nu samtliga riksdagspartier att driva på för ett beslut om att Sverige under mötet i Luxemburg ska lyfta krisen för östersjötorsken och kräva att den vetenskapliga rådgivningen följs.

15–16 oktober träffas EU-ländernas fiskeministrar för att besluta om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Det så kallade ministerrådet ska i sitt beslut ta hänsyn till den vetenskapliga rådgivningen från Internationella havsforskningsrådet. Till grund för beslutet ligger också EU-kommissionens förslag om fiskekvoter 2019. Som så många gånger förr ligger kommissionens förslag över den vetenskapliga rådgivningen för flera fiskbestånd.

- Med tanke på det akuta läget för det östra torskbeståndet är det minsta man kan begära att fiskekvoterna ska sättas i enlighet med de vetenskapliga råden. Sverige måste ta tillfället i akt att driva på för att rädda östersjötorsken, uppmanar Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm nu samtliga riksdagspartier.

För det östra torskbeståndet är läget fortsatt krisartat. Ett historiskt överfiske i kombination med olika miljöproblem har gjort att torskarna är små och magra. Fångsterna är dåliga och lönsamheten minimal för yrkesfisket, som också påverkas av den kraftigt ökande gråsälsstammen. Dessutom är utkasten fortsatt höga i trålfisket, trots att detta varit förbjudet sedan 2015, och det är fortsatta problem för observatörer att få komma ombord på trålarna. Osäkerheten kring ministrarnas beslutsunderlag är alltså stor för det östra torskbeståndet. EU-kommissionen anser ändå att man kan fiska 24 112 ton, vilket är en minskning med bara 15 % och en anmärkningsvärt mycket högre siffra än de 16 685 ton som Internationella havsforskningsrådet rekommenderar.

Det västra torskbeståndet ser ut att återhämta sig långsamt och därför föreslår kommissionen en ökning på 31 %, vilket är inom den vetenskapliga rådgivningen. Osäkerheten för det västra beståndet ligger i att beståndsökningen enbart baseras på den starka årsklassen född 2016, med historiskt svaga årsklasser 2015 och 2017.

Även östersjölaxen hotas av flera olika sammanfallande faktorer som virussjukdomar, M74 och det ökande polska tjuvfisket. Det är nu ett avgörande skede för EU:s gemensamma laxförvaltning, där bland annat det polska tjuvfisket måste stoppas. Forskarnas råd måste ovillkorligen följas. Sportfiskarna anser därför att laxkvoten ska sättas ned till 63 300 laxar 2019.

Länk till kommissionens förslag HÄR.

Länk till Internationella havsforskningsrådets samtliga råd för Östersjön 2019 HÄR, för östra torskbeståndet HÄR, för västra torskbeståndet HÄR och för östersjölax HÄR.

Vid frågor, kontakta Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren, 08-410 80 627.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv