550 meter spöknät upplockat ur Storsjön

Natbeslag-300-m-1807...
Foto: Uffe Stridsberg / Sportfiskarnas biolog Lars Ljunggren visar upp ruttnande gösar från ett av spöknäten.
Under förra veckan hittade fisketillsynsmän på Storsjön vid Sandviken mängder av nät som visar på ett mycket omfattande och avancerat tjuvfiske. Sammanlagt 550 meter nät plockades upp med mängder av ruttnande fisk, mest gös. Näten låg på djup upp till tio meter och har med all säkerhet legat där mycket länge.

Under tisdagskvällen förra veckan kom ett tips till fiskevårdsområdesföreningen om att det fanns nät liggande i sjön. En trollande fiskare hade fastnat med sin wobbler i något tungt som när det drogs till ytan visade det sig vara ett olovligt nät. Fiskaren markerade platsen med en flottör och meddelade fisketillsynen koordinaterna. Platsen ligger i närheten av Storgrundet på Västerfjärden. Under onsdagen plockades tillsynsmän upp totalt 300 meter sammankopplade nät upp fyllda med ruttnande fisk.

Natbeslag-300-m-1807...
Foto: Uffe Stridsberg / Näten var fulla av ruttnande fisk, främst gös. Ett fruktansvärt resursslöseri.
En och annan fisk kunde plockas loss levande, men de allra flesta och i huvudsak gösarna var ruttna i olika grad och sjönk till botten när de plockades ur näten.

-Upptäckten av nätet väckte misstankar om att det kunde finnas fler spöknät på Västerfjärden och på fredagen draggade vi av ett stort område på liknande djup och hittade ytterligare ett av samma typ. Denna gång nät sammankopplande till en längd av omkring 250 meter, berättar Sportfiskarnas biolog Lars Ljunggren som även arbetar med fiskevård och tillsyn på Storsjön.

Natbeslag-300-m-1807...
Foto: Uffe Stridsberg / Näten har en ovanlig typ av överteln. Kontakta fisketillsynen om ni känner igen dem.

Fiskevårdsområdesföreningen ser mycket allvarligt på det som nu har uppdagats och givetvis är allt polisanmält.

-Det hela är för bedrövligt, mer än en halv kilometer nät som legat och fiskat hela tiden. Det är ett sabotage mot det noggranna arbete som genomförs när det gäller förvaltningen av gösstammen i Storsjön, säger fiskevårdsområdesföreningens ordförande Stefan Hedin upprört.

Tillsynen ska nu intensifieras
Storsjöns fisketillsynsmän har haft en hel del att göra under sommaren. Bara under de senaste veckorna har ett flertal fiskande påträffats utan fiskekort vilket är ett brott mot fiskelagen och därför är polisanmälan och eventuellt redskapsbeslag en given påföljd. Även fiskande med giltigt fiskekort har vid några tillfällen överträtt gällande fiskeregler och sådant olovligt fiske resulterar i en så kallad kontrollavgift till föreningen, en form av böter.
Tillsynsarbetet kommer nu att intensifieras och fiskevårdsområdesföreningen är samtidigt tacksam för tips och information från allmänheten om brott mot fiskereglerna när det gäller fiske på Storsjön.

Om du observerar något som är ett brott mot fiskereglerna eller något misstänkt som kan tyda på olovligt nätfiske, kontakta: Ulf Stridsberg 070–2990143, eller Lars Ljunggren, 070-6530143, lars.ljunggren@sportfiskarna.se

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske | Taggar: |

Nyhetsarkiv