Mycket oroar i lagförslag om vattenkraften – kampen går vidare

vattenkraft_konsekve...
Foto: Bengt Olsson / Kampen fortsätter för miljöanpassning och fria vandringsvägar.
Sportfiskarna har nu gjort en konsekvensanalys av vad det nya lagförslaget innebär för vattenmiljön och åtgärdsarbetet. Det är mycket tydligt att kampen inte är över i och med den nya vattenlagen.

Det ska sägas direkt att delar av lagförslaget i grunden är positivt. Samtliga ca 2100 vattenkraftverk ska nu prövas enligt moderna miljövillkor. Genom en branschgemensam finansieringslösning ska de åtta största bolagen bidra med 10 miljarder kronor till miljöåtgärder under 20 år. Finansieringen kommer att täcka prövningskostnader och 85 % av miljöåtgärder och produktionsbortfall över 5 %. Kraftbolagen blir dock inte lottlösa då de samtidigt får en skattesänkning värd 3,5 miljarder årligen.
 
-Det är bra att man nu uppnått enighet om att vattenkraften äntligen ska miljöanpassas enligt moderna miljövillkor. Med en branschgemensam finansieringslösning finns nu även förutsättningar för att börja jobba med konkreta miljöåtgärder på bred front. Förbundet kommer nu att arbeta vidare för att en omfattande miljöanpassning verkligen genomförs, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Sänkta miljökrav oroar
Mer oroande i förslaget är att samtidigt som miljökvalitetsnormerna nu får förstärkt rättskraft uttalar man tydligt att undantag från att uppnå god ekologisk status ska utnyttjas maximalt. Myndigheterna ska därför utveckla sitt vägledande material för bedömningsgrunder av vad som är en samhällsnyttig verksamhet och statusklassningen av vattendragen mm. Syftet kan bli att maximalt försöka utnyttja undantagen för att slippa göra åtgärder. Enligt förslaget ska regeringen även kunna ändra miljökvalitetsnormerna i enskilda fall av prövning. Det är långt ifrån klart att EU kommer att acceptera dessa avsteg från vattendirektivets krav.

-Sportfiskarna är mycket oroade över dessa tydliga signaler om sänkta ambitioner för miljöåtgärder i vattenkraften och utarbetandet av nya föreskrifter för att tänja på vattendirektivets krav. Översyn av föreskrifter och vägledningar kommer att bli helt avgörande för utvecklingen framöver. Förbundet kommer här att kämpa vidare för att vattenmiljön och sportfiskets intressen ska tas tillvara, säger Sten Frohm.

Tillståndslösa verksamheter får tillstånd - dammar kan bli en långbänk
Lagförslaget innebär även att äldre rättigheter som urminnes hävd och privilegiebrev nu legaliseras. Därmed ökar risken för att det blir fiskvägar i en hel del små kraftverk och dammar som ur ett samhällsekonomiskt perspektiv borde rivas ut.  Förslaget omfattar även tusentals dammar utan elproduktion vilka nu blir betydligt svårare att åtgärda då de plötsligt får tillstånd. Sammantaget kan åtgärdsarbetet för att exempelvis restaurera havsöringsåar bli fördröjt för många år framåt. Man har här bortsett från både ekologiska värden och att det samhällsekonomiska värdet av att utveckla sportfisket är långt högre än värdet av funktionslösa dammar.

-En mycket sorglig del av lagförslaget är att har politikernas fokus enbart har varit på att värna vattenkraften. Att lagförslaget egentligen handlade om att miljöanpassa vattenkraften och värna vattenmiljön har helt kommit bort i den offentliga debatten, kommenterar Christina Lindhagen, sakkunnig vattenmiljöfrågor på Sportfiskarna.

Lagförslaget innehöll många fler detaljer som på olika sätt påverkar vattenmiljön, läs Sportfiskarnas hela konsekvensanalys av lagförslaget här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv