Sportfiskarna och SLU AQUA blev ”Årets Havsfiskare”

Tonfiskmärkning-2-fo...
Foto: Markus Lundgren / Märkningen av 14 blåfenade tonfiskar kommer att ge mycket värdefull info om beståndet i Atlanten.

Höstens märkningsprojekt av blåfenad tonfisk utanför Västkusten har prisats med utmärkelsen ”Årets Havsfiskare”.

”2017 års utmärkelse tilldelas SLU AQUA/Havsfiskelaboratoriet samt Sportfiskarna för sina avgörande insatser med att organisera höstens märkningsprojekt efter blåfenad tonfisk på svenska västkusten.

Under forskningsprojektet spöfångades, märktes och återutsattes 14 blåfenade tonfiskar i vikter mellan 130 och 350 kilo. Under 12 månader kommer sändarna att samla in unik information om fiskarnas vandringar i Atlanten. För varje märkt tonfisk har dessutom ett DNA-prov samlats in. Proverna kommer att visa varifrån våra nordliga tonfiskar kommer – från det bestånd som leker i Medelhavet eller från det bestånd som leker i Mexikanska golfen. Ingen vet ännu hur fiskarna blandar sig här i Skandinavien på utbredningens gräns och projektet kommer att bidra med information om vandringsmönster och genetik som är fundamental för den framtida förvaltningen av blåfenad tonfisk!”

Så lyder motiveringen som en enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) och sportfiskemedia satt på pränt när de valde att dela ut priset för år 2017 till det uppmärksammade tonfiskmärkningsprojekt som genomfördes på den svenska västkusten under september månad.

Det gemensamma märkningsprojektet har skett på danskt och svenskt vatten i regi av DTU Aqua (Danmarks Tekniske Universitet), SLU Aqua (Sveriges lantbruksuniversitet) och Världsnaturfonden WWF, med stöd av ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas). Märkningen i svenska vatten utfördes av en internationell märkningsexpert från det spanska forskningsinstitutet Azti-Tecnalia. Det svenska fisket skedde i samarbete med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) som stod för projektkoordinering och organisering av flottan med frivilliga sportfiskare. Fisket skedde från specialutrustade sportfiskebåtar med erfarna sportfiskare, som stöttades av en båt som transporterade märkare och forskare mellan de fiskande båtarna. De 14 lyckade märkningarna var ett resultat av nio fiskedagar och över 3000 kroktimmar. Den danska delen bidrog med ytterligare fyra märkta fiskar.

Utöver projektledningen finns många som har bidragit till att projektet har varit lyckat och här måste nämnas Roberth ”Robban” Hellberg. Många av projektets deltagande båtteam har haft ovärderlig hjälp av Robban som från sin bas på Fladen Store Björlanda fungerat som ett logistiskt nav för många av deltagarna och bidragit med allt från att ordna både is, agn, mäsk och fiskeutrustning. Därutöver har han bidragit med tackeltips, samlat deltagarna på informationsträffar och tillfört tonvis med aldrig sinande energi till projektdeltagarna, inte minst gick sociala media varma under projektet, mycket tack vare Robban. Utöver detta var Robbans team Pink Lady mycket lyckosamt under själva fisket, med tre märkta fiskar. Det ska också tilläggas att projektet omöjligtvis hade gått att genomföra med så här bra resultat utan det 25-talet svenska team som helt frivilligt ställt upp med tid, utrustning och kompetens i det fina septembervädret.

Detta var första gången sedan 1964 som tonfisk spöfångades i svenska vatten och många har glömt av att Öresund var en världsarena för fisket efter blåfenad tonfisk efter andra världskriget, fram till dess att ett kommersiellt överfiske så kraftigt överfiskade beståndet i Medelhavet och Atlanten. Beståndets återkomst och forskningsprojektets lyckade resultat gav stora rubriker i TV, radio och givetvis sportfiskemedia. Det unika sportfisket långt upp i Norden gav dessutom eko i stora delar av sportfiskevärlden och det är uppenbart att projektet har satt svenska västkusten i fokus, både nationellt och internationellt. Om det blir någon fortsättning på projektet även 2018 är i skrivande stund inte klart, men diskussioner pågår för fullt mellan inblandade intressenter och myndigheter.

Även om tonfisken dominerade mediabevakningen under året fanns det ytterligare starka kandidater för juryn att bedöma. Inom tävlingsfiske hade team ABU/Garmin flera tävlingstriumfer toppat med svenskt rekord på håkäring. Team Navia med Daniel Lindblom tog hem Pater Noster Cup under året och levererade fina fångster ute på djupen med bl.a. svenskt rekord på blålånga, spöfångad hälleflundra samt ett magiskt pass med flera håkäringar. Under året nådde specimenjägaren Leif Krause otroliga 70 storfiskarter och havsfiskespecialisten Magnus Durell var i en tuff kamp först med att nå milstolpen 100 spöfångade arter i Sverige.

Att tilldelas utmärkelsen "Årets Havsfiskare" i Sverige innebär att man belönas med en av landets mest eftertraktade och prestigefyllda sportfiskeutmärkelser. Utmärkelsen "Årets Havsfiskare" instiftades i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs (GHFK) 20-årsjubileum för 35 år sedan och utdelas årligen till den eller de personer, lag eller organisation, som under året fört fram havsfisket i fokus, och som av en jury ansetts förtjänt härav. Bevis på utmärkelsen - en elegant tennrocka på jakarandaplatta - kommer att delas ut i samband med Sportfiskemässan i Älvsjö i mars 2018.

Mer information:
GHFK:s ordförande Jonas Gassander, 0705 – 15 81 02, jonas.gassander@ghfk.se

GHFK:s jurymedlem Dan Källman, 0705 – 98 93 22, dan.kallman@ghfk.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Fiske | Taggar: tonfisk |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv