Storskaligt tjuvfiske upptäckt i Gömmaren

flygfoto_tjuvfiske_8...
Foto: Sportfiskarna / Från luften syns omfattningen av tjuvfisket på Gömmaren. Notera alla fotspåren och de stora vakarna där näten verkar ha dragits upp.
Hjulspåren är dock från naturbevakarens fyrhjuling.

Ett synnerligen utstuderat tjuvfiske upptäcktes i veckan i put&take-sjön Gömmaren söder om Stockholm.

Avancerat tjuvfiske med nät
Enligt de spår som upptäcktes på isen på morgonen den 14:e februari verkar en tjuvfiskeliga under natten ha lagt ut och dragit nät över ett stort område av sjön. Med jämna mellanrum har stora hål hackats upp i isen i en ring och i en linje. Tre större vakar verkar vara det ställe där man lagt i och dragit upp näten. Några blodfläckar indikerar att de lyckats fånga en del av sjöns utplanterade regnbågar.

petpinne_nat_800
Foto: Robert Orest / Stör som huggits i skogen runt Gömmaren, sannolikt för att dra näten med under isen.

Förutom det grova tjuvfisket med nät har förövarna även avverkat en hel del träd i strandvegetationen för att få störar att flytta näten med. Sjön Gömmarens ligger i ett naturreservat vilket gör trädfällningen särskilt allvarlig. Den första fiskaren som anlände till Gömmaren på morgonen mötte en bil som körde på vägen från Gömmaren. Fotavtryck från tjuvfiskarna har även fotograferats och på isen hittades otaliga cigarettfimpar av vilka några har samlats in. Hur mycket fisk tjuvfiskarna lyckats fånga är oklart. Tjuvfisket är nu polisanmält och bevakningen av sjön är intensifierad.

isvak1_800
Foto: Robert Orest / Här har har uppenbarligen ett nät dragits upp. Blodfläckar i snön bredvid visar att fisk fångats.

Hjälp till att stävja tjuvfisket
Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening tar tacksamt emot tips från allmänheten om man observerar något misstänkt tjuvfiske runt sjön. Sjön bevakas kontinuerligt då tjuvfiske med nät tyvärr har upptäckts vid ett flertal tillfällen. Tjuvfiskarna lägger i regel ut näten i skydd av mörkret men behöver då rimligen någon form av lampor så ser man exempelvis ljus ute på isen på sjön eller hör misstänkta ljud, kan man höra av sig till: Robert Orest, chef för tillsynsgruppen, 070-79144 87.

Kategorier: Fiske i Stockholm | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv