Rekordet på fenknot slaget igen – nu över kilot

nytt_fenknotsrekord_...
Foto: Storfiskregistret / Mikael Jeffberg med det nya fenknotsrekordet.

Om det är något särskilt med fenknotarna eller om det är en slump är svårt att säga, men året har bjudit på flera mycket stora spöfångade exemplar av denna fisk, med det mycket speciella utseendet.
För inte så länge sedan satte Patrik Nilsson från Helsingborg nytt sportfiskerekord med en 975 gram tung fisk. Men det rekordet blev kortlivat, för nu är första fenknoten över kilot ett faktum.

Den första oktober var Mikael Jeffberg, från Pixbo ute med Vandia och fiskade. Klockan 13 nappade en fin fenknot åt sig hans borstmaskagn.

– Vi var ett gäng från Råda sportfiskeklubb som fiskade efter spätta. I friska vindar och mulet väder släpade jag ett bete på botten och fick ett hugg jag trodde var en spätta. Men när den kom upp så såg jag att det var den största knot jag sett. Jag hade gärna släppt tillbaka den vackra fisken men när båtens våg visade en bra bit över rekord fick vi ta i land den och kontrollera den, berättar Mikael Jeffberg.

Fisken vägdes och mättes under överinseende av ett antal vittnen till 1 030 gram och 46 centimeter. Sportfiskarnas rekordkommité var efter granskning snabbt ense om att det var ett nytt sportfiskerekord på fenknot.

Sportfiskarna gratulerar därmed Mikael Jeffberg till det nya fina nya rekordet!

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas i Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller drygt 33 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Storfiskregistret, Fiske | Taggar: |

Nyhetsarkiv