Första svenska karpen över 30 kilo

30kiloskarp_800
Foto: Storfiskregistret / Anders Lundmark med det nya karprekordet.
De senaste åren har vi blivit vana med att karprekordet putsas en smula för var gång ett par av de stora karparna i Tegelbruksdammarna i Lomma, fångas. Men den 23 september skedde något roligt och en smula överraskande.

Anders Lundmark från Knisslinge, känd karpfiskare, befann sig tillsammans med en annan av karpfiskets mest erfarna fiskare, Mikael Sandström, vid Blekingevattnet Stubbetorpsjön. Anders fiskar en del i sitt klubbvatten, som också är känt för några av Sveriges i särklass största karpar.

Den här dagen, då han sitter bakom spön och larm plockar en mastodontisk fisk åt sig hans boilie av typen KFB Robin Krill. Faktum är att han vid de här dagarnas fiskepass redan ökat på sitt personbästa med en fisk på hela 25,41 kilo. Bara det en magisk fisk.

Anders berättar själv:

– Sjön är känd för att hålla stor karp så förhoppningarna var höga när jag kastade ut mina tre boltriggade spön med boilies i väntan på de stora. Första natten hände ingenting men på eftermiddagen fick jag min första spegelkarp på hela 25,41 kg och ett nytt personbästa var ett faktum. Resten av dagen flöt på lugnt, likaså natten, men på morgonen var det dags igen. Denna gång en riktig bjässe som efter en ganska odramatisk drillning låg i min håv. Jag förstod ganska snabbt att detta var den största karpen som någonsin fångats i Sverige och känslan var nästintill obeskrivlig när jag insåg hur stor den var.

I håven ligger nämligen en nästan osannolik karp. Den är 99 centimeter lång, 96 i omkrets och väger över 30 kilo. Med råge. Så småningom vägs den på flera vågar till 32,45 kilo.

Det är nu nytt svenskt rekord efter att Sportfiskarna granskat uppgifterna och kontrollerat vågen.

En filmsekvens från händelsen, signerad Mikael Sandström finns att beskåda här: Film från fisket.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv