Sportfiskarna provtar Vänerfisk i jakt på sjukdom

provtagning_ipn_3Foto: Simon Jonsson / För IPN provtas bitar av hjärta, mjälte och njure. Här dock frisk fisk.
Under oktober-november kommer Sportfiskarna att ta IPN-prover på fisk vid trollingtävlingar i Vänern. Provtagningen sker på uppdrag av Länsstyrelsen i Värmland.

– Vi bidrar till mer kunskap om den troliga IPN förekomsten i Vänern genom att ta prover på fisk under hösten. Sportfiskare vid trollingtävlingar i norra Vänern kan därigenom med sitt fiske bidra till insamlingen. Målsättningen är att totalt 500 fiskar från hela Vänern ska provtas för att få en tydlig bild av hur utbredd smittan är, kommenterar Peter Belin, projektledare på Sportfiskarnas regionkontor i Forshaga.

Det var i början av december 2016 som ett prov från en öringhona av Gullspångsstammen konstaterades vara smittad med virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Provet togs i avelsfisket för Vänerns öring- och laxbestånd. För att förhindra smittspridning infördes bland annat smittskyddsåtgärder på avelsfiskanläggningen där den smittade fisken återfanns. Fiskfällan i Forshaga har även varit stängd under sommaren. De omfattande restriktionerna ser i ut att i år sätta stopp för vildlaxens lek i Klarälven. Även utsättningar av regnbåge från odlingar i Vänern för p&t-fiske har stoppats. Under sommaren tog Länsstyrelsen i Värmland med hjälp av Sportfiskarna prover på 150 fiskar från yrkesfiskare, samt från en trollingtävling. Av de omkring 150 fiskar som hittills analyserats har ingen ytterligare fisk konstaterats vara smittad med IPN. Virussjukdomen kan inte smitta människor och det är inte farligt att äta smittad fisk.

Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland genomför gemensamt provtagning på 500 laxar och öringar för att se omfattning och utbredning av det misstänkta IPN-virus som kan finnas i Vänern.

Klicka här för mer info om IPN: Värmlandsfiske.

Kategorier: Miljö, Fiske i Värmland | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv