Succéstart för tonfiskmärkningsprojektet

Nara_slutet
En historisk fisk närmar sig båten. Foto: Markus Lundgren, Sportfiskarna

Lördag 9 september 2017 går till historien i svenska sportfiskesammanhang. Då märktes nämligen en spöfångad blåfenad tonfisk för första gången i svenska vatten.

Under lördagen spöfångades och märktes tre tonfiskar på 185, 225 och 227 cm, med uppskattade vikter på 130, 234 och 241 kilo. Tonfiskarna, som är de första spöfångade i Sverige sedan 1964, är nu försedda med avancerade sändare som kommer att ge unik kunskap om dessa nordliga tonfiskars rörelsemönster i Atlanten. Projektet, som fortsätter under september månad, finansieras av ICCAT och är ett samarbete mellan Sportfiskarna, SLU Aqua och WWF. Den data som sändarna levererar kommer att ge bättre förutsättningar för en bra förvaltning och bidrar därmed till återkomsten av starka tonfiskbestånd i svenska vatten.

–Vi hoppas givetvis att även den kommande beståndsuppskattningen visar på en fortsatt mycket god trend för den blåfenade tonfisken. Eftersom det här är första gången man märker tonfisk i våra vatten är datan från varje enskild individ oerhört viktig, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

Det var perfekta väderförhållanden under lördagen när 18 sportfiskebåtar systematiskt sökte av vattnen utanför Måseskär i Bohuslän. Mete med makrill visade sig vara särskilt gångbart och utöver de tre märkta individerna på svenskt vatten märkte det danska systerprojektet två tonfiskar utanför Skagen. Under dagen kunde samtliga båtar bevittna hur tonfiskar i storleksklasser upp mot 400 kilo bröt ytan i mäktiga lufthopp när hela makrillstim jagades upp över vattenytan. I centrum av de 18 båtarna fanns märkningsbåten där personal från Sportfiskarna och SLU Aqua fanns på plats tillsammans med den baskiske märkningsexperten Iñigo Onandia, som ensam märkt omkring 3 000 blåfenade tonfiskar under årens lopp.

–Det här är mycket glädjande och absolut mer än vi hade vågat hoppas på under en dag. Det är en laginsats och alla sportfiskebåtar skötte sig exemplariskt, avslutar Markus Lundgren.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Pressrum | Taggar: tonfisk |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv