Sjukdom i Vänern ger brist på regnbåge

regnbagsfangst_800
Foto: Bengt Olsson / Bristen på sättfisk kommer att påverka sportfisket.
Sjukdomssituationen hos fisk i Vänern innebär akut brist på regnbåge för utsättning i framför allt sydvästra delen av landet.

Det är upptäckten av virussjukdomen IPN på vild lax i Vänern som nu orsakar bristen på sättfisk. Länsstyrelsen i Västra Götalands län ger inte längre utsättningstillstånd för regnbåge från en stor kassodling i Vänern som är huvudsaklig leverantör till fiskevattnen i Västra Götaland. Trots att provtagning av fisk i odlingen inte visat på någon smitta medges i nuläget inget tillstånd för utsättning. Detta drabbar sportfisket i put & take-vattnen och många klubbar med egna regnbågssjöar i Västsverige. Flertalet leverantörer av sättfisk meddelar att det generellt är brist på sättfisk och då särskilt i västra Sverige på grund av den uppkomna situationen.

- Det innebär tyvärr också att Sportfiskarnas put & take-sjöar inom Svartedalens Sportfiske och Blå kortet snart saknar möjlighet att förstärka med regnbåge. Vi stänger inte sportfisket men upplyser härmed om situationen och återkommer snarast om det händer något nytt, kommenterar Per-Erik Jacobsen, Regionchef på Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg.

Sportfiskarna bevakar frågan och har tät kontakt med berörda myndigheter.

Läs mer om IPN här: Jordbruksverket.

Mer info: Per-Erik Jacobsen, 0703-36 00 22, per-erik.jacobsen@sportfiskarna.se

Kategorier: Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv