Påsken - en fiskehögtid!

storgadda_sthlm_800
Foto: Jan Bergström / Erik Skoglund med en magnifik vårgädda från Stockholm innerstad: 111 cm och 10,1 kg! Fångad på en liten abborrjigg.

Hela Sverige bjuder på fantastiska fiskemöjligheter under påskhelgen och påsklovet. Från gädda och havsöring i söder till pimpelfiske efter röding i norr. Och allt däremellan.

Gädda

Gäddfisket på öppet vatten är igång i södra Sverige, längst i syd har merparten av gäddorna redan lekt klart medan isen ligger kvar i stora delar av Norrland. På många ställen kan man ha ett riktigt bra vårfiske efter gädda med olika metoder som spinn, mete, trolling och även fluga. Det är nu som man kan fånga de tyngsta gäddorna. Bland annat fjolårets rekordgädda från Vättern fångades i början av april. Tailbeten, jigg och långsamt sjunkande jerkbaits är ofta bra betesval för spinnfiskaren då de går att fiska långsamt. Långsam trolling med stora stora beten med lugn gång som exempelvis Zalt Wobbler, passar bra till det tidiga fisket. Flugfiskaren kan även ha ett riktigt bra fiske, då just fluga passar bra att fiska i lågt tempo och på grunt vatten där gäddorna parkerat sig.

Tänk på att:
De tjocka hongäddorna snart ska leka. Återutsätt de stora fiskarna så försiktigt som möjligt och undvik även att störa lekande fisk. Längs ostkusten finns även en hel del skyddade områden under leken. Bland annat i Kalmarsund och runt Öland är gäddan fredad från 1 april-31 maj. Fiskeförbud råder även i ett antal lekvikar längs kusten. Information om vilka områden som är fredade finns på sidan: www.svenskafiskeregler.se  

Sportfiskarna deltar just nu i ett stort projekt för att utvärdera fiskereglerna längst mellersta ostkusten, ”ReFisk”. Projektet ska lämna ett kunskapsunderlag och förslag till åtgärder inför en revidering av fiskereglerna längs mellersta ostkusten i Gävleborgs-, Uppsala-, Stockholm-, Södermanlands och Östergötlands län. Läs mer om ReFisk här.

Påsköring!

john_silver_havsorin...
Foto: Jonas Ringman / Sportfiskarnas fiskevårdare John Kärki med fin blänkare från Stockholms skärgård. Johns bästa flugtips är en stor Wolly Bugger i ljusa färger.


På Västkusten, Sydkusten, Ostkusten, i Stockholms skärgård och runt Öland och Gotland är påsken ofta en mycket bra tid för havsöringsfiske. Havsöringen fiskas med olika långsmala skeddrag eller med flugor som imiterar räkor, bortsmask eller småfisk. Havsöringen gillar omväxlande bottnar med stenar, sand, tång och gärna strömdrag i vattnet. Sydlig vind som blåser in mot land och för med sig varmt ytvatten ökar ofta fångstchanserna under våren. När vattentemperaturen är runt 5-8 grader är fisket ofta hett.

Lämplig utrustning för spinnfiskaren är ett spö på 9-11 fot med kastvikt omkring 10-35 gram och en haspelrulle i 3000-klassen laddad med 0,15-0,17 mm flätlina.

Flugutrustningen kan vara i klass 6-8, intermediatelina och långa tafsar är bra för att kunna presentera flugan för de ofta skygga öringarna.

Läs om flugfiske i kallt vatten efter havsöring i Stockholms skärgård med John Kärki här.

Här kan du läsa konkreta fisketips för havsöringsfisket på Sydkusten från skånska havsöringsräven Linus Holmgren.

Läs om havsöringspremiären på Västkusten här.

Övrigt fiske

sikfiske_600

Foto: Bengt Olsson / Sikfiske i skärgården är en trevlig sysselsättning i april.

I skärgården kan man just nu bottenmeta sik. Bottenmete efter sik med mask är ett väldigt enkelt och trevligt fiske som hela familjen kan hänga med på. Siken hittar man i grunda vikar och sund med sand och grusbotten. Lägg ut ett mete var och njut av gott fika och vårsolen i väntan på napp!

Även fisket efter abborre och gös är igång i söder. Långsamt jiggfiske kan lura upp riktigt stora abborrar i insjöar, kuståar och i skärgården.

Det så kallade prickskyttet med ekolod efter pelagisk gös kan redan skörda framgång trots att vattnet är kallt.

Metesäsongen är igång med fångst av olika karpfiskar som id, färna och mört.

Och i landets alla put&take-vatten är fisket efter regnbåge på topp under våren.

Här några exempel på Sportfiskarnas Put&Take-sjöar

Premiär på Mellansjön

Premiär på Norra Långevattnet

 

Isfiske efter röding

roding_genom_haalet_...
Foto: Diane Keetlaer Olsson / En vacker fjällröding förgyller påsken!

När våren är i full gång i söder är det svårt att tänka sig att det fortfarande är snö och is i norr, men just nu är det drygt två meter snö vid Riksgränsen och de flesta fjällanläggningar är fullbokade! Runt påsk har man ofta det bästa pimpelfisket på många sjöar i Norrlands inland. Många isfiskar efter röding då den både är vacker, stark, lurig och väldigt god att äta. Rödingen går att fånga med flera olika pimpelmetoder: vanligast är att man fiskar bottennära med ett stort rödingblänke tacklat med tafs och krok agnad med maggot. En effektiv teknik som innebär mera finlir är att pimpla med mormyska. En mormyska är en liten pirk som hänger vågrätt i vattnet och imiterar ett litet kräftdjur/nymf/fiskyngel. Mormyskan agnas oftast med maggot och fiskas med små försiktiga ryck och dallringar. För att se försiktiga napp har man ofta en extra mjuk topp på pimpelspöet. Är isen inte väldigt tjock kan man även kikpimpla på grunt vatten, vilket innebär att man ligger på ett renskinn/liggunderlag och tittar ner genom pimpelhålet och ser fisken komma simmande. Att få se en stor röding elegant cirkla runt kroken och då försöka få den att nappa är otroligt spännande! Tips: släpp ner äggskal på botten och lägg en jacka över huvudet/hålet så syns fisken tydligare.

Läs mer rödingsfisketips här.

Glad Påsk önskar Sportfiskarna!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fisketips, Fiske i Göteborg, Fiske i Stockholm, Fiske i Värmland, Fiske i Malmö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv