Filmklipp med tonfisk på Västkusten


Film: Micael Karlsson / Tonfiskfrossa utanför Måseskär!

Den 15 september siktades ett stort stim av blåfenad tonfisk utanför Måseskär. De massiva fiskarna jagade småsill i ytan. Det rörde sig om minst hundratals individer och en del av fiskarna vägde uppskattningsvis över 200 kilo!

Erfarne havsfiskaren Micael Karlsson från Kungsbacka var ute med båten Confidence för att fiska torsk över vrak 10-12 sjömil utanför Måseskär. Vid 11-tiden på förmiddagen sågs de första fiskarna hoppa långt borta vid horisonten.

– Första tanken var att det rörde sig om delfiner, men då de kom närmare var det inte längre tvivel om att det rörde sig om ett stort stim med blåfenad tonfisk som jagade i ytan över ett mycket stort område, berättar Micael.

Tonfiskarna jagade småsill och sågs hoppa och jaga upp sillen så att det kokade i ytan. Som närmast var fiskarna 30-40 meter från Confidence och jakten pågick under flera timmar. Tonfiskarna hade även siktats av flera andra båtar som hade varit längre ut till havs.

– Vi kom av oss i vårt torskfiske kan man säga. Det var tonfisk i alla vädersträck. Vi filmade och bara njöt av det fantastiska skådespelet. Men man känner sig lite kluven inför att sprida detta då tonfisken är fredad och man inte vill att den ska råka hamna i något fiskeredskap, eller att någon sportfiskare ska åka ut för att fiska riktat efter dessa sällsynta fiskar, poängterar Micael.

Tonfisken är fredad
Blåfenad tonfisk är idag helt fredad i svenska vatten, vilket innebär att man inte får rikta fiske efter arten och att man omedelbart och på skonsammast möjliga sätt ska återutsätta en tonfisk om man av misstag råkar kroka den.

Tonfisken var tidigare vanligt förekommande i svenska vatten och runt 1950 var Öresund världens bästa område för sportfiske efter arten. Man fångade då årligen hundratals stora tonfiskar på spö. 1950 tog dansken Knud Kyvsgaard rekordet i Öresund på tonfisk med en fisk som vägde 372 kilo. Efter decennier av hänsynslöst överfiske i Atlanten försvann tyvärr sedan arten från svenska vatten. Att denna havets kraftfulla gigant nu återkommer är både sensationellt och otroligt glädjande.

– Man blir lycklig i hela själen av att se hoppande tonfisk igen utanför Västkusten. Mig veterligen har det inte hänt på 60 år, avslutar Micael Karlsson.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Fiske, Fiske i Göteborg | Taggar: tonfisk |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv