Klart med fortsatta laxutsättningar i Vättern

lax_kallefall_800
Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings län / Lax från Källefalls fiskodling
Sportfiskarna har nu arbetat fram en lösning för laxutsättningarna i Vättern med leverans av fisk från tre olika fiskodlingar. Syftet är att trygga en säker och långsiktig leverans av fisk för de årliga utsättningarna.

Utsättning av lax i Vättern är grunden för mycket av det väldigt attraktiva sportfiske som bedrivs på sjön. Laxen sätts ut som kompensation för den storvuxna öringstam som utrotades i och med att dess lekplatser i Motala ström byggdes ut för elproduktion 1918. Sportfiskarna ansvarar sedan 2015 för upphandling, inköp, kontroll och utsättning av Gullspångslax för utsättning i Vättern.

Sportfiskarna har under en tid diskuterat en mer långsiktig lösning med tre olika fiskodlingar: Sävenfors, EM-lax och Källefall, där respektive odling ska leverera mellan 6000 och 7000 laxungar årligen från 2018.

– Med den här lösningen hoppas vi att på sikt tillgodose Vätterns laxutsättningar och även minska risken att få för lite, eller ingen fisk något år. Det skulle kunna bli fallet om vi skulle köpa all lax från en odling och det skulle hända något där, säger Peter Belin, Sportfiskarna, som ansvarar för upphandling och kontakt med fiskodlingarna.

Om laxutsättningarna:
I maj 2016 sattes 14 000 Gullspångslax ut i Vättern och under hösten kommer ytterligare 6 000 att sättas ut. Laxutsättningen i maj bestod av fisk från Källefalls fiskodling och EM-lax fiskodling i Fengersfors och höstens kommande utsättning kommer även den från Fengersfors.

Ansvarsfördelningen mellan Sportfiskarna och Länsstyrelserna runt Vättern (Västra Götaland, Jönköping, Örebro och Östergötland) regleras via en avsiktsförklaring från våren 2015. Utsättningarna finansieras främst av fiskeavgiftsmedel avsatta för Motala kraftverk samt frivilligt insamlade medel av stiftelsen Mer Lax i Vättern. Enligt utsättningstillståndet från länsstyrelserna ska det sättas ut 20 000 lax årligen i Vättern.

– Vi ser fram emot ett mycket bra laxfiske i Vättern framöver, avslutar Peter Belin.

Kontakt: Peter Belin, 08-410 80 622, peter.belin@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv