16 leksugna gäddor idag vid Kyrksjön

1a_pike_snackis_800
Oscar Olseryd med första gäddan som fångades vid Snäckstavik. Foto: Rickard Gustafsson
Under den senaste veckan har provfisken genomförts vid Snäckstaviks våtmark och i den stora, nyrestaurerade våtmarken Kyrksjön, som ligger uppströms Snäckstavik. I morse var det 16 gäddor i fällan vid Kyrksjön!

– Låga flöden och kalla nätter har gjort att vandringen från havet inte kommit igång ordentligt. En liten hane har tidigare i veckan fångats vid Snäckstavik. Men idag på morgonen var det 16 gäddor i fällan vid Kyrksjön! Det hade börjat gå vatten i omlöpet i förrgår så det blev en så kallad ketchupeffekt med gädduppgången. Största gäddan vägde omkring 1 kg så i det här fallet rör det sig om individer som valt att stanna i systemet, berättar Rickard Gustafsson projektledare på Sportfiskarna.

Provfisket är en uppföljning för att utvärdera våtmarkernas funktion som lekmiljö för uppvandrande kustgäddor. Såväl lekfisk som yngel kommer nu att provfiskas under våren. Provfisket sker i nära samarbete med Oscar Olseryd, som nu gör sitt examensarbete på Stockholms universitet. Genom märkningsstudier ska bland annat mängden gädda som idag vandrar upp i systemet och deras val av våtmark som lekplats utvärderas. Märkning av fisk kommer även ligga till grund för framtida studier av bland annat beteendet homing, det vill säga, hur stor andel av de märkta gäddorna som återvänder till våtmarkerna kommande år. Inom ramen för projektet kommer även uppföljning av fåglar och ryggradslösa djur att genomföras.

Håll utkik på vår hemsida och sociala medier för löpande rapportering från våtmarkerna!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Fiske i Stockholm | Taggar: gäddfabriker |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv