Ojämnt isläge just nu


På många vatten går det fortsatt bra att isfiska, men tänk på säkerheten. Foto: Bengt Olsson

Det omväxlande vintervädret skapar olika förutsättningar för isfiske just nu: i större delen av Sydsverige är isarna nästan helt borta medan många vatten i främst mellersta delarna av landet och norrut har säker is. Passa på att isfiska så länge möjligheten ges, men ta det försiktigt och förbered dig på rätt sätt.

– En grov uppskattning är att det nu finns säker is på många vatten från Mälardalen och västerut. I exempelvis Västmanland och Värmland finns sjöar med is som håller för isfiske. Det kan även finnas säker is på sjöar längre söderut men kolla tjockleken noga. Den kommande 10-dygnsprognosen visar på kallare väder igen vilket innebär att befintlig is fryser ihop och det kan vara fortsatt fiskbart i någon vecka till, kommenterar Anssi Lehtevä, Sportfiskarnas tävlingsansvarige.

Tänk på att:
Snösmältning och regn tär på isen och skapar även ökad ström i exempelvis sund och vid utlopp och inlopp. Det innebär att isen blir ojämn och man måste vara uppmärksam då man förflyttar sig. En ispik är ett ovärderligt redskap för att känna sig fram. 10 centimeter kärnis är ett bra mått på när isen är säker. Kontrollera alltid isen innan fisket och ta med säkerhetsutrustning och fiska inte ensam.

– Det har varit en hel del allvarliga issolyckor på slutet med framförallt skridskoåkare. En gemensam nämnare för när det blir riktigt farligt är om man är ute ensam och saknar rätt säkerhetsutrustning. Isdubbarna ska sitta lättåtkomligt runt halsen, det är försent att plocka fram dem ur pulkan när man ligger i en vak. Själv ska jag isfiska hela helgen, kommenterar Bengt Olsson, Sportfiskarnas representant i nationella Issäkerhetsrådet.

Säkerhetsutrustning som alltid bör vara med på isen:

Isdubbar – ska bäras lättåtkomligt runt halsen!

Ispik

Minst en fiskekompis

Säkerhetslina

Mobil i vattentätt fodral


Annan utrustning som är bra:

Extrakläder i vattentät förpackning

Värmefilt

Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Tävlingsfiske | Taggar: issäkerhet |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv