Fiskvägen klar i Hjälstaviken


Foto: Sportfiskarna

Omlöpet i Hjälstaviken är nu klart och alla fiskar kan vandra året om från Mälaren och upp i Hjälstaviken.

Tidigare stängdes en lucka i huvuddämmet runt den 1 mars och då sågs stora mängder gädda och abborre stå nedan för luckan och försöka hoppa över för att komma upp i det tidigt uppvärmda vattnet i våtmarken Hjälstaviken. Enligt gällande vattendom ska luckan vara stängd fram till och med den 15 maj. Syftet med det är att gynna Hjälstavikens alla besökande fåglar och för att tränga bort vassen i våtmarken. Men man glömde bort att även fisk utnyttjar dessa områden för lek och reproduktion. Nu är balansen återställd i och med det omlöp som går från Mälaren upp genom en damm på en privat tomtmark och slutligen genom ett v-utskov som sitter i vallen mellan Hjälstaviken och Mälaren. Utskovet är satt på en sådan höjd att det ska kunna rinna vatten i omlöpet året om. Det finns också för säkerhets skull en lucka så att vattenflödet i omlöpet kan regleras.

Sportfiskarna kommer att provfiska omlöpet till våren för att säkerställa att samtliga fiskarter, och storlekar på fiskar, nu kan vandra upp i Hjälstaviken utan några större problem.

Ännu ett vandringhinder för fisk är nu åtgärdat, vilken härlig avslutning på detta händelserika år. Sportfiskarnas regionkontor Mälardalen har under 2015 åtgärdat sammanlagt fyra större vandringshinder. En seger för fiskarna och den biologiska mångfalden!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv