Ta det försiktigt på isen!

ikylt_issakerhet_800
Bild: Sportfiskarna
Julvädret ser ut att bli milt och omväxlande i södra Sverige och isläget är därför mycket osäkert. Ungefär från Gävle och norrut kan man hitta säker pimpelis, främst på småvatten. Sätt alltid säkerheten främst när du ska isfiska. Vi ger några grundläggande råd.

En god tumregel för säker is är att vänta tills det finns 10 cm kärnis. Minst 10 cm kärnis är det mått Sportfiskarna använder för säkra aktiviteter för is.

Tänk på att inte heller fiska ensam och att aldrig ta risker i onödan.

Gör i ordning din säkerhetsutrustning INNAN du går ut på isen: ta på isdubbar och se till att ha säkerhetslinan lättillgänglig.

Kolla alltid isen vid förflyttningar. Lita inte på isen bara för att någon annan sitter ute på isen. Det kan finnas svaga partier emellan dig och de som redan är ute på isen. Använd ispik för att undersöka isen framför dig.

Flythjälp i olika former ökar säkerheten, exempelvis flytoverall, flytunderställ eller flytväst för mindre barn.

Genom att ta det försiktigt och förbereda sig minimerar man risken för olyckor. Skulle olyckan ändå vara framme är det nödvändigt att snarast kunna ta sig upp ur vattnet och byta kläder och värma sig. (många som dör i isolyckor drunknar inte, utan fryser ihjäl) Är man flera som fiskar tillsammans ökar chanserna att klara av situationen snabbt.

Om olyckan händer: möjlighet att snabbt larma räddningstjänst via telefonnumret 112 kan vara helt avgörande i en nödsituation med exempelvis kraftigt nedkylda personer. Mobil i vattentätt fodral och koll på vilken position man befinner sig på kan då rädda liv.

Saker som alltid bör vara med isfiske:
Isdubbar
Ispik
Minst en fiskekompis
Säkerhetslina
Mobil i vattentätt fodral
Extrakläder i vattentät förpackning

Annan utrustning som är bra att ha med:
Värmefilt
Visselpipa för att larma andra i närheten om en olycka inträffar.

Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se

Håll koll på vintervädret:
www.smhi.se
www.yr.no

Njut av isfisket på säkra isar!

Kategorier: Ungdom, Fiske, Förening | Taggar: issäkerhet |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv