Gälplomber viktig del i framtida laxförvaltning


Foto Dan Blomkvist
, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Sportfiskarna har varit starkt delaktiga i att systemet med gälplomber i år provades i Råneälven. Försöket med obligatoriska plomber för fångst av lax tillsammans med fångstrapportering direkt i mobiltelefon eller dator via Fiskekort.se har fallit mycket väl ut.

– För den framtida laxförvaltningen kommer gälplomber att bli ett viktigt verktyg i flertalet älvar. I år provades systemet i Råneälven och Lainio älv var först ut i fjol att testa systemet. De fångstdata som inkommit är mycket värdefulla för att exempelvis kunna utvärdera fisketrycket, kommenterar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Försöken med gälplomber för laxfisket har varit ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Norrbottens län, lokala älvföreningar och Sportfiskarnas tjänst Fiskekort.se. Enligt Internationella Havsforskningsrådet, ICES, är Sportfiskarnas system världsunikt då det kan mäta fångst per ansträngning.

Nöjd älvförening
Degerselsbygdens Samfällighetsförening som ansvarar för fisket i stora delar av Råneälven är mycket nöjda med årets försök med obligatoriska gälplomber för fångst av lax. Gälplomberna ger exempelvis möjlighet att differentiera fiskekortspriset genom att en laxfiskare betalar mer för sitt fiske. En rapportfunktion är kopplad till plomberna. De data som samlas in ger värdefull information för att bland annat följa upp och styra fångstuttaget.

Fiskeregler och fångstrapportering så funkar det
Särskilda fiskeregler har varit kopplade till försöket med gälplomber i Råneälven. Reglerna innebär bland annat att både fiskekort och en oanvänd gälplomb krävs för fiske efter lax. Vid avlivande av lax skall plomben omedelbart fästas och låsas fast genom laxens mun och gällock. Plomben ska sedan sitta kvar på laxen fram tills den tillagas eller styckas. Innehav av oanvänd gälplomb krävs även om fiskaren har för avsikt att återutsätta all fångad lax. På uppmaning av fisketillsynsman ska giltig och oanvänd gälplomb kunna uppvisas tillsammans med giltigt fiskekort.

Ett särskilt rapporteringssystem på Sportfiskarnas sajt fiskekort.se är kopplat till systemet med gälplomber. Rapportering görs via smartphone eller dator. Under 2015 rapporterades 82 fångade laxar. Största laxen var 111 cm och vägde 13,8 kilo. 92 % av fångster gjordes vid flugfiske och 48 % av fångsten skedde under juli månad. Återrapporteringen av laxfångst från Råneälven låg därmed totalt på hela 87%.

– Att införa rapporteringsskyldighet för sportfiske efter lax via gälplomber är på många sätt en bra åtgärd för framtiden. Sportfiskarna anser att samma system även borde införas för yrkesfisket och fritidsfisket med mängdfångande redskap. Det skulle innebära en mycket bättre bild av det totala fångstuttaget och även möjliggöra en tydligare spårbarhet av den fångade laxen, kommenterar Glenn Douglas.

Är er älvförening intresserad av att införa fångstrapportering och gälplomber?
Kontakta: 
Mikael Dalman, Ansvarig Fiskekort.se, 0920-150 38, mikael.dalman@sportfiskarna.se
Glenn Douglas, Projektledare lax, 070-570 22 89, glenn.douglas@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: fiskekort.se |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv