Kungen nyfiken på Sportfiskarnas arbete


Sportfiskarnas Per-Erik Jacobsen informerar kungen om laxfisket. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland/Sportfiskarna

Vår sportfiskeintresserade kung har ett starkt engagemang i Östersjölaxen och nu var det dags för ett besök vid ett västsvenskt laxvatten - Säveån.

Vid besöket vid Jonseredsströmmen, som är Säveåns viktigaste lekområde, informerade Sportfiskarna om laxfisket förr och nu och om fiskevårdsarbetet som utförs av lokala sportfiskeklubbar och Sportfiskarnas regionkontor.

Kungen ställde initierade frågor om undersökningarna som genomförs och tittade bland annat på fiskräknaren som finns installerad på platsen sedan 10 år tillbaka. Även Daniel Johansson som för Länsstyrelsen ansvarar för Säveåprojektet och Johan Höjesjö från Göteborgs universitet berättade om deras arbete och forskning med att stärka den ursprungliga och unika laxpopulationen.

På Jonsereds Herrgård visade bland andra Sportfiskarnas Niklas Wengström sitt forskningsarbete om flodpärlmussla genom att kungen fick titta på levande öring infekterad med musslans larver. Även information om det internationella forskningsprogrammet Salmoinvade med försöksverksamhet på Sjölyckan, som Svenskt Fiske skrivit om tidigare, hanns med.

Kategorier: Miljö, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv