Sportfiskarnas musselexpert föreläser i USA

Foto: Bengt Olsson / Åtgärder för flodpärlmussla gynnar fisken och sportfisket.

Sportfiskarnas biolog och särskilda expert på stormusslor, Niklas Wengström deltar just nu på en stor internationell konferens om sötvattensmusslor i USA: 2nd International meeting on biology and conservation of freshwater bivalves.

Niklas Wengström är en av landets ledande experter på stormusslor och har genomfört ett omfattande arbete med bland annat flodpärlmussla i svenska vatten. Ett speciellt område som Niklas jobbat med är att infektera öringungar med mussellarver. Detta mycket omfattande arbete syftar till att hjälpa äldre musselbestånd att föröka sig. Försök med att sätta ut infekterade öringungar har bland annat gjorts i Lärjeån utanför Göteborg.

Arbete med musslor gynnar fisken
Så kallade stormusslor är viktiga i sötvattenekosystemen då de filtrerar och renar vattnet. Dessutom visar ett livskraftigt bestånd av exempelvis flodpärlmussla på ett väl fungerande ekosystem med rent vatten. De åtgärder som gynnar stormusslor gynnar alltså också fiskbestånden, framförallt öring och lax.

På konferensen i USA kommer Niklas att presentera det arbete Sportfiskarna gör med att öka kunskapen om samspelet mellan sötvattenlevande musslor och fisk.

Konferensen pågår mellan den 2-9 oktober i Buffalo, NY, USA.

Kategorier: Miljö, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv