Succé för omlöp i Valån!

Foto: Florence Eberhart, Ignita / Redan första dygnet simmade en öring på runt 5 kilo in i omlöpet!

Ett omlöp invigdes nyligen i Valån runt en gammal dammbyggnad. Åtgärden återger Mjörns öringar stora lek- och uppväxtområden högre upp i systemet.

Mjörn i Säveåns vattensystem har ett unikt och storvuxet bestånd av insjööring. Öringar över 10 kilo har fångats vid sportfiske och faktiskt har ett tidigare svenskt sportfiskerekord på öring tagits här. Studier har visat att Mjörn håller flera genetiskt unika bestånd av öring.

Beståndet av öring är dock liksom för flera andra sjölevande bestånd i södra Sverige vikande. Nu har ett omlöp öppnat upp för lekvandrande öringar största lek- och uppväxtområdet i Mjörns tillrinningsområde och redan första dygnet simmade en av Mjörns storöringar på uppskattningsvis fem kilo in i omlöpet!

Öringbeståndet är också avgörande för flodpärlmusslorna i Valån vilket är Säveåsystemets största musselbestånd. Utsättningar av öring i Mjörn har upphört och i framtiden kommer man istället att satsa på biotopvård i vattenmiljöerna. Även Sportfiskarnas projekt ”Många bäckar små”, förbättrar vattenekologin i ytterligare tillflöden där Mjörns öringar kan leka.

Kostnaden för omlöpet, cirka 1,4 miljoner, har till största delen betalats av Vattenfall med medel från Naturskyddsföreingens Bra Miljövalsfond, men även med pengar från Mjörns Fiskevårdsområde. Projektering och byggledning är utfört av Vatten & Fiskevårdsbyrån Ignita.

Kategorier: Miljö, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv