Nya bud om laxdöd i Torne älv


Foto: Joel Norlin / Hantera laxen så varsamt som möjligt vid återutsättning!

I en artikel i Norrländska Socialdemokraten lördag 15 augusti presenteras tesen att det även kan vara fysiska skador från nätfiske och sportfiske som orsakat svampangreppen på lax.

Det finska livsmedelsverket Evira lanserar teorin att det kan vara skador från nät och fasta redskap som ligger bakom svampangrepp på laxarna, samtidigt uttalar sig representanter för Länsstyrelsen i Norrbotten att det även kan röra sig om återutsättning av sportfiskade laxar som bidragit till svampangreppen.

– Det stämmer att fysiska skador på laxens slemlager orsakade av kontakt med nät, linor, stenar och håvar med mera kan ge svampangrepp. Men rätt utfört är Catch & Release inget hot mot vildlaxen, kommenterar Glenn Douglas på Sportfiskarna Region Norr.

Det bör betonas att detta fortfarande är teorier om möjliga orsaker. Först senare i höst kommer resultaten från årets provtagningar av sjuka laxar som kanske kan ge något svar på orsakerna till laxdöden. Då kommer även en sammanställning av årets elprovfiske som visar resultatet av förra årets lek. Du som sportfiskar kan i vilket fall bidra till att skydda laxen genom att vara så varsam som möjligt med lax som ska återutsättas.

Rekofiske = varsam hantering
Du som fiskar lax och har för avsikt att återutsätta din fångst bör göra så här:
Fiska med enkelkrok och nyp in hullingen.
Minimera drillningstiden. (särskilt viktigt vid hög vattentemperatur) Fiska därför inte med lätt utrustning.
Taila laxen eller använd en knutlös gummerad håv. Stranda aldrig laxen.
Ta i laxen så lite som möjligt och kroka av fisken i vattnet.
Håll laxen max 5 sekunder ovanför vattnet vid eventuell fotografering.
Håll laxen med huvudet mot strömmen tills den återhämtat sig och försöker simma iväg.

Den som vill förbättra sina kunskaper om hur man praktiserar Catch & Release så skonsamt som möjligt bör även titta på denna instruktionsvideo på Atlantic Salmon Federations hemsida.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske | Taggar: laxsjukdom |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv