Utfasning av blysänken inom sportfiske till 2020?

Det finns alternativ till blysänken i form av mer miljövänliga sänken. Foto: Knuts Conny

Slut med användning av bly i sportfiskeredskap till 2020. Det föreslår redskapstillverkarnas branschorganisation EFTTA och sex olika EU-länders sportfiskeorganisationer, inklusive Sportfiskarna.

Frågan om blyets vara eller inte vara har diskuterats flitigt på senare tid. Samtidigt som bly i vissa former är giftigt har belastningen avtagit kraftigt sedan bly fasades ut som tillsats i bensin. Inom exempelvis sportfisket tas allt fler miljövänliga alternativ fram. Även om inga bevis finns för att blysänken orsakar miljöproblem i vattnet ska miljövänliga alternativ självklart införas när de finns tillgängliga, anser Sportfiskarna.

– Ett enskilt lands försök att förbjuda användning skulle bli ineffektivt och svårt att kontrollera. Styrkan i det här förslaget är att det är drivet av tillverkarna och flera europeiska sportfiskeorganisationer tillsammans, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

Övriga organisationer som stödjer utfasningsförslaget är Alleanza Pescatori Ricreativi (Italien), Danmarks Sportfiskerforbund, Finnish Federation for Recreational Fishing, Sportvisserij Nederland och Österreichisches Kuratorium fur Fischerei und Gewässerschutz.

Läs hela förslaget från EFFTA (European Fishing Tackle Trade Association) i bilagan här nedanför.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |

Attachments

  1. EFTTA_position_on_lead_weights_June_2015.pdf 2015-07-02 01:03:33
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv